Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 6. 2015 17:28

Premiér Sobotka se setkal s místopředsedkyní Státní rady ČLR Liu Yandong

Premiér Sobotka se setkal s místopředsedkyní Státní rady ČLR Liu Yandong, 15. června 2015.
Premiér Sobotka se setkal s místopředsedkyní Státní rady ČLR Liu Yandong, 15. června 2015.
Předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka se v pondělí 15. června 2015 ve Strakově akademii setkal s místopředsedkyní Státní rady Čínské lidové republiky Liu Yandong. Diskutovali spolu například o spolupráci mezi ČR a ČLR v oblasti zdravotnictví, civilního letectví, vzdělávání, kultury či kinematografie.

Během tiskové konference bylo podepsáno celkem devět Memorand o spolupráci mezi ČR a ČLR v oblasti dopravního spojení, infrastruktury, zdravotnictví a školství. K výraznému navýšení turistické výměny by mohlo přispět zavedení přímého leteckého spojení mezi ČR a ČLR, které začne fungovat od září letošního roku.

Čínská lidová republika je pro Českou republiku druhým největším dovozcem. Jak ukazují čísla, obrat obchodu ČR a ČLR se každým rokem zvyšuje, a to jak zásluhou nárůstu hodnoty dovozu z Čínské lidové republiky do ČR, tak i díky českému vývozu do ČLR.

Podíl Čínské lidové republiky na celkovém dovozu do ČR minulý rok činil 11,3 %, což je necelých 360 miliard korun. Vývoz z České republiky do Číny se loni vyšplhal na 42 miliard. V posledních letech se ČR profiluje primárně nabídkou moderních technologií v odvětví jako je např. nanotechnologie, biotechnologie, ochrana životního prostředí a IT služby.

Vláda Bohuslava Sobotky od svého nástupu zintenzivňuje vztahy s Čínskou lidovou republikou. Setkání s vicepremiérkou Liu Yandong navazuje na jednání premiéra Sobotky s čínským protějškem Li Kche-čchiangem na summitu v Bělehradě 16. prosince 2014. Ještě před tím se český předseda vlády setkal s čínským vicepremiérem Zhangem Gaolim na Čínském investičním fóru v Praze 28. srpna 2014.

Seznam podepsaných memorand

1. Ujednání o školských výměnách mezi Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a Ministerstvem školství Čínské lidové republiky na léta 2016–2019
2. Společné prohlášení mezi MŠMT ČR a MŠ ČLR o vzájemném uznávání vysokoškolských titulů a vysokoškolských diplomů
3. Memorandum o porozumění mezi Státním ústavem pro kontrolu léčiv a Tianjin AIC
4. Memorandum o spolupráci mezi Státním zdravotním ústavem a Čínským centrem pro kontrolu a prevenci nemocí
5. Memorandum o strategické spolupráci mezi zahraničním odborem MZČR a Komisí pro zdraví a rodinné plánování města Tianjin
6. Memorandum o organizaci ozdravného pobytu 40 dětí z města Tianjin v Horských lázních Karlova studánka
7. Dohoda mezi Českou vakcinologickou společností ČLS JEP a Tianjinským národním úřadem pro zdraví
8. Memorandum o česko-čínské koprodukci animovaného filmu „Panda a Krteček“
9. Memorandum o spolupráci mezi Českým Aeroholdingem a čínským Hainan Airlines Group

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie