Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 6. 2014 16:13

Premiér Sobotka se setkal s rakouským hejtmanem Pröllem

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v pondělí 30. června 2014 setkal se zemským hejtmanem Dolních Rakous Erwinem Pröllem. Společně diskutovali o bilaterální spolupráci obou zemí, strukturálních fondech a propojení dopravní infrastruktury.

Nová etapa bilaterálních vztahů mezi Českou republikou a Rakouskem by měla přinést především větší dynamiku v setkávání ministrů a zástupců jednotlivých regionů obou zemí. Prohloubení přeshraniční spolupráce a bezpečnosti a zlepšení propojení dopravní infrastruktury a vzdělávání by mělo být posíleno setkáním hejtmanů a některých resortních ministrů.

Dalším tématem jednání premiéra Bohuslava Sobotky a rakouského hejtmana Prölla byla hospodářská spolupráce mezi ČR a Dolními Rakousy. Důkazem ekonomické propojenosti je fakt, že Česká republika je pro Dolní Rakousy druhým největším zahraničním obchodním partnerem (po SRN). Jako klíčové pro další rozvoj vzájemných hospodářských vztahů mezi Dolními Rakousy a ČR vidí většina českých i rakouských firem dokončení dálničního spojení mezi Vídní a Brnem. Dokončení stavby rychlostní silnice R52 a její propojení s dálnicí A5 na rakouské straně je prioritou v otázce dalšího rozvoje vzájemných hospodářských vztahů.

To koresponduje také s programem výstavby a modernizace silniční dopravní infrastruktury EU (TEN-T). Po dubnovém jednání ministrů dopravy byla deklarována vůle ČR a Rakouska projekt dokončit a jsou dohodnuty konkrétní kroky k urychlení výstavby zbývajících silničních úseků. V železniční dopravě usiluje ČR o dokončení modernizace spojení Praha – Vídeň. Cílem je zvýšit parametry celé trati na rychlost 160 až 200 km/h, což se především týká nyní diskutované modernizace úseku Břeclav – Vídeň.

Předseda české vlády projednal s rakouským hejtmanem také podporu přeshraniční česko-rakouské spolupráce s využitím strukturálních fondů. Česká strana je připravena spolupracovat s Dolními Rakousy na optimalizaci financování přeshraničních projektů z evropských a národních fondů v příštím období financování.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie