Aktuálně

2. 5. 2016 17:04

Premiér Sobotka se setkal s íránským viceprezidentem Sálehím

Premiér Sobotka se setkal s viceprezidentem Íránské islámské republiky Alím Akbarem Sálehím.
Premiér Sobotka se setkal s viceprezidentem Íránské islámské republiky Alím Akbarem Sálehím.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v pondělí 2. května 2016 ve Strakově akademii setkal s viceprezidentem Íránské islámské republiky a předsedou Íránské organizace pro atomovou energii Alím Akbarem Sálehím. Společně jednali především o posílení ekonomických vztahů, spolupráci v oblasti jaderné bezpečnosti a boji proti terorismu.

Hlavním tématem diskuze byla spolupráce v jaderné a ekonomické oblasti. Premiér Sobotka ocenil, že se minulý rok podařilo uzavřít mezinárodní Dohodu o íránském jaderném programu, která vede k postupnému uvolňování protiíránských sankcí v ekonomické a finanční oblasti. Velký potenciál pro spolupráci mezi Českou republikou a Íránem je podle českého premiéra především v energetice, vodním hospodářství, dopravní infrastruktuře a dodávkách prostředků hromadné dopravy. Česká republika podporuje také úsilí Íránu stát se členem Světové obchodní organizace.

Dvoudenní návštěva viceprezidenta Íránské islámské republiky se uskutečnila v návaznosti na uzavření dohody o íránském jaderném programu (JCPOA - Joint Comprehensive Plan of Action) a následné uvolnění mezinárodních sankcí vůči Íránu s důrazem na prohloubení česko-íránských vztahů. Viceprezident Alí Akbar Sálehí se kromě ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka setká také s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost ČR Danou Drábovou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie