Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 2. 2014 14:35

Premiér Sobotka se v Bruselu setkal s předsedou Evropské komise Barrosem i předsedou Evropského parlamentu Schulzem

Setkání předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem, 20. února 2014.
Setkání předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem, 20. února 2014.
Premiér Bohuslav Sobotka zamířil na svou první pracovní návštěvu Bruselu dva dny poté, co získal jeho kabinet důvěru Poslanecké sněmovny. Tématy evropského setkání byly především body, o kterých vláda zahájila diskusi na svém posledním jednání, a to přistoupení České republiky k fiskálnímu paktu či zrušení české výjimky z Lisabonské smlouvy.

Nová vláda je přesvědčena o tom, že příležitostí pro další rozvoj České republiky, pro její hospodářský růst, tvorbu nových pracovních míst, prosperitu a pro nejlepší obhajobu našich národních zájmů je naše aktivní účast na pokračování evropské integrace. Ta je garancí prosperity a stability v Evropě. Proto budeme hledat možnosti, jak posílit naši vzájemnou spolupráci. Včera česká vláda zahájila diskusi o přistoupení k fiskálnímu paktu, což je velmi důležité rozhodnutí. Česká republika spolu s Velkou Británií patří doposud mezi země, které k fiskálnímu paktu nepřistoupily. Nová vláda to bude chtít změnit, a proto bychom v horizontu dvou měsíců mohli zahájit ratifikační proces v obou komorách českého parlamentu,“ řekl na tiskové konferenci premiér Bohuslav Sobotka.

Důležitými tématy při setkáních s předsedou Evropské komise José Mauelem Barrosem i předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem byla také otázka čerpání fondů Evropské unie, podpora zaměstnanosti a hospodářského růstu.

Česká republika bude i v příštích letech v pozici čistého příjemce, což znamená, že budeme mít možnosti výrazného čerpání z evropských fondů. Česká vláda chce tento proces nastavit tak, aby byl bezproblémový, abychom napravili chyby, ke kterým docházelo v minulých letech, a zajistili, že finanční prostředky z evropských fondů budou využity ve prospěch hospodářského růstu, zaměstnanosti a posílení konkurenceschopnosti. Výraznou pomocí by mohlo být zjednodušení podmínek pro čerpání fondů a posílení rozhodování na národní úrovni. To je trend, který chce jednoznačně nová česká vláda razit,“ zmínil předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Premiér Bohuslav Sobotka spolu s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem diskutovali také eskalující situaci na Ukrajině.

Česká republika dnes byla na jednání ministrů zahraničních věcí jednotlivých států Evropské unie připravena podpořit společný, jednotný a důrazný postup Evropské unie vůči ukrajinské vládě, která jednoznačně nese odpovědnost za to, aby bylo ukončeno násilí a aby byl nastartován skutečný politický dialog,“ zmínil také na tiskové konferenci premiér Sobotka.

Další plánovaná cesta premiéra Bohuslava Sobotky do Bruselu se uskuteční v druhé polovině března v rámci jednání Evropské rady.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie