Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 8. 2017 18:42

Premiér Sobotka se v Iráku setkal s předsedou vlády Abádím i českými vojáky

Premiér Bohuslav Sobotka se setkal s českými vojáky působícími na základně v Baladu, 27. srpna 2017.
Premiér Bohuslav Sobotka se setkal s českými vojáky působícími na základně v Baladu, 27. srpna 2017.
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka navštívil ve dnech 26.–27. srpna 2017 Iráckou republiku. Jednal zde s předsedou vlády Hajdarem Abádím, prezidentem Fuádem Masúmem a předsedou Sněmovny reprezentantů Iráku Salímem Džabúrím. Hlavními tématy jednání byly zapojení ČR do koalice proti ISIL, bezpečnostní spolupráce a účast ČR na rekonstrukci Iráku. Premiér se v rámci návštěvy setkal také s českými vojáky působícími na základně v Baladu.

Premiéra Sobotku na návštěvě Iráku doprovází náčelník Generálního štábu Armády České republiky Josef Bečvář a zástupci Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva obrany.

Hlavními tématy jednání předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky s vrcholnými představiteli Irácké republiky během návštěvy v Bagdádu bylo zapojení ČR do Globální koalice proti tzv. Islámskému státu a dvoustranná spolupráce se zaměřením na bezpečnost a obranu a účast ČR při rekonstrukci Iráku. Předmětem hovorů byla rovněž hospodářská oblast, obnova a modernizace dopravní infrastruktury a energetika. Diskuze se rovněž dotkly bezpečnostní situace v zemi a v regionu Blízkého východu včetně Sýrie.

Premiér Sobotka se na Letecké základně Balad setkal s českými vojáky, kteří působí v Iráku v rámci operace „Inherent Resolve“. Celkem 35 členů českého Leteckého poradního týmu Armády ČR bylo vysláno na základě usnesení vlády ČR č. 276 z března roku 2016. Jejich úkolem je poskytovat výcvik a poradenskou činnost iráckým vzdušným silám v boji proti Islámskému státu v souvislosti s užíváním českých bitevníků L-159, působit by zde měli do 31. prosince 2018.

Předseda vlády vojákům osobně poděkoval za jejich náročnou práci, kterou v těžkých podmínkách  Iráku odvádí a přispívají tak k boji proti terorismu. Vojáci obdrželi od předsedy vlády dárkové balíčky s českými potravinami.

Během návštěvy základny premiér Sobotka hovořil rovněž s velitelem Iráckých vzdušných sil Anwarem H. A. Mam Seenym, který činnost a pomoc českých příslušníků hodnotil jako nepostradatelnou a vysoce profesionální. S detailními úkoly a činností Leteckého poradního týmu Armády ČR pak premiéra Sobotku seznámil velitel týmu.

Předseda vlády navštívil také Irácké národní muzeum v Bagdádu a setkal se s ministrem zahraničních věcí Irácké republiky I. Džáfarím.

Premiér Sobotka navštívil Iráckou republiku poprvé. Jednalo se o první zahraniční cestu předsedy vlády ČR do Iráku od roku 2011, kdy Irák navštívil tehdejší premiér Petr Nečas. Poslední irácká návštěva České republiky na premiérské úrovni se pak uskutečnila v říjnu 2012, kdy do ČR přicestoval Núrí al-Málikí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie