Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 9. 2015 23:03

Premiér Sobotka se v New Yorku setkal s americkým viceprezidentem Bidenem

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se společně s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem na konci dvoudenní pracovní cesty setkal v New Yorku s americkým viceprezidentem Joe Bidenem. Setkání proběhlo po Summitu k boji proti Islámskému státu a násilnému extremismu, kde premiér Sobotka na pozvání prezidenta USA Baracka Obamy zastupoval Českou republiku.

Premiér Sobotka a ministr zahraničních věcí Zaorálek se setkali s americkým viceprezidentem Bidenem, 29. září 2015.
Premiér Sobotka a ministr zahraničních věcí Zaorálek se setkali s americkým viceprezidentem Bidenem, 29. září 2015.

Premiér Sobotka diskutoval společně s viceprezidentem Bidenem především o nutnosti pokračovat v boji proti tzv. Islámskému státu.

Viceprezident Biden ocenil aktivní přístup České republiky v boji proti terorismu, především dodávky munice, které posíláme do regionu a která je velmi potřebná v současné fázi boje s Islámským státem. Debatovali jsme také o situaci v Sýrii. Zdůraznil jsem, že pro ČR i celou Evropskou unii je důležité, aby došlo k dohodě a podařilo se ukončit tamní občanskou válku. Viceprezidenta Bidena jsem rovněž ubezpečil, že ČR je připravena pokračovat v aktivní spolupráci v boji proti Islámskému státu,“ uvedl po setkání premiér Sobotka.

Předseda vlády Sobotka se po skončení summitu setkal také s iráckým premiérem Hajdarem Abádím. Předmětem společného jednání byla hospodářská spolupráce obou zemí a zejména pak aktuální situace v Iráku, který je hlavní základnou pro působení Islámského státu. Premiér Sobotka svému iráckému protějšku zdůraznil, že může nadále počítat s podporou ČR v boji proti Islámskému státu.

Premiér Sobotka se v rámci cesty do USA zúčastnil dvou bezpečnostních summitů. Na Manhattanu uctil rovněž památku obětí teroristického útoku z 11. září 2001, mezi nimiž byli i dva Češi.

Podrobnosti o cestě předsedy vlády v USA včetně dalších tiskových zpráv.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie