Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 3. 2016 13:34

Premiér Sobotka se v Paříži setkal s francouzskými zaměstnavateli a odhalil pamětní desku k výročí Československé národní rady

Premiér Sobotka odhalil pamětní desku na budově Českého centra k 100. výročí vzniku Československé národní rady, 24. března 2016.
Premiér Sobotka odhalil pamětní desku na budově Českého centra k 100. výročí vzniku Československé národní rady, 24. března 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka zahájil ve čtvrtek 24. března 2016 pracovní návštěvu v Paříži setkáním se zástupci francouzských podniků sdružených ve svazu zaměstnavatelů MEDEF, po té odhalil pamětní desku na budově Českého centra k 100. výročí vzniku Československé národní rady v Paříži, setkal se s krajany i českými studenty.

Setkání s francouzskými podnikateli

Hlavním tématem setkání premiéra Sobotky se zástupci francouzských podniků sdružených ve svazu zaměstnavatelů MEDEF byla hospodářská spolupráce mezi Českou republikou a Francií a příležitosti pro francouzské investory v ČR. Dále pak digitální ekonomika, Průmysl 4.0, obranný průmysl, životní prostředí, tzv. chytrá města, energetika a další.

Francie patří dlouhodobě mezi pětici nejvýznamnějších obchodních partnerů ČR. Od roku 2008 existuje mezi Českou republikou a Francií Česko-francouzské strategické partnerství, jehož cílem je prohlubovat vzájemné vztahy na všech úrovních. V prosinci 2014 byl v Praze s premiérem Vallsem podepsán Akční plán na léta 2014–2018.

Odhalení pamětní desky k 100. výročí vzniku Československé národní rady

Po diskusi s podnikateli premiér Bohuslav Sobotka odhalil za účasti zástupců krajanských spolků pamětní desku na budově Českého centra k 100. výročí vzniku Československé národní rady v Paříži.

Je mi ctí, odhalit dnes obnovenou a doplněnou pamětní desku, která nahradí tu předchozí, která byla jen ve francouzském jazyce. Věřím, že tato deska, jejíž nápis je v obou jazycích – českém a francouzském – je jedním z dokladů velmi přátelských vztahů se zemí, se kterou nás pojí nejen společná historie, ale také spolupráce v mnoha oblastech,“ uvedl premiér před slavnostním odhalením pamětní desky.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se následně v Českém centru setkal se zástupci krajanských spolků. Premiér krajanům poděkoval za jejich činnost v šíření české kultury a povědomí o ČR ve Francii. Poté se premiér Sobotka setkal s českými studenty. Diskutoval s nimi o zahraničních studiích, zaměstnanosti mladých lidí i aktuálních evropských tématech.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie