Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 1. 2016 14:06

Premiér Sobotka se zúčastní Summitu o jaderné bezpečnosti ve Washingtonu

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve dnech 31. 3. – 1. 4. 2016 zúčastní Summitu o jaderné bezpečnosti (Nuclear Security Summit) v americkém Washingtonu.

Jaderná bezpečnost je pro Českou republiku důležitým tématem, jehož význam podtrhla návštěva prezidenta Obamy v Praze v rámci Summitu Evropské unie a USA, který hostilo české předsednictví EU v roce 2009.

Tradici vrcholných setkání k jaderné bezpečnosti založil americký prezident Obama v návaznosti na svůj pražský projev z dubna 2009, ve kterém upozornil na nebezpečí jaderného terorismu. Od té doby se hovoří o tzv. Pražské agendě, tj. mezinárodním úsilí v oblasti jaderné bezpečnosti a jaderného odzbrojování a nešíření jaderných zbraní. První Summit se uskutečnil v roce 2010 ve Washingtonu a dále byl svoláván ve dvouletých intervalech.

Summit ve Washingtonu v roce 2016 bude posledním setkáním na nejvyšší úrovni, které zhodnotí plnění dosavadních závazků z předchozích summitů a má ambici přijmout další dobrovolné závazky v oblasti jaderné bezpečnosti.

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil za dobu svého mandátu Spojené státy americké už dvakrát. V listopadu 2014 se zúčastnil odhalení busty prezidenta Václava Havla v americkém Kongresu. V září loňského roku se předseda vlády Sobotka zúčastnil na pozvání prezidenta Obamy dvou summitů, které se odehrály na okraj Valného shromáždění OSN.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie