Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 6. 2015 17:33

Premiér Sobotka se zúčastnil oslav 20. výročí Rádia Svobodná Evropa

Premiér Bohuslav Sobotka se 30. června 2015 zúčastnil slavnostní recepce při příležitosti 20. výročí přesunu Rádia Svobodná Evropa.
Premiér Bohuslav Sobotka se 30. června 2015 zúčastnil slavnostní recepce při příležitosti 20. výročí přesunu Rádia Svobodná Evropa.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 30. června 2015 zúčastnil slavnostního večera při příležitosti 20. výročí přesunu Rádia Svobodná Evropa z Mnichova do Prahy. Při této příležitosti představil v nové budově Národního muzea také laureáty medailí Karla Kramáře.

Projev předsedy vlády

Vážené dámy, vážení pánové,

přeji hezký podvečer. Přímo tady, v tomto sále, se psaly české a slovenské dějiny. Psaly se tady v časech špatných a psaly se tady také v časech lepších. Přesně před dvaceti lety, jak už tady zaznělo, se stala tato budova také symbolem vztahů česko-amerických, a to zahájením vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda, právě z tohoto místa.

V době mých studentských let před rokem 1989 jsem jako řada lidí v tehdejším Československu Svobodnou Evropu poslouchal. Byla důležitým alternativním zdrojem informací. Tehdy pro mne bylo velmi obtížné si představit, že jednou já i moje země budeme součástí demokratického Západu. Potom přišla Sametová revoluce a zásadní kolaps komunistického režimu. Bylo nutné se učit, poznávat a překonat mnohočetné nesnáze, budovat demokratický stát. Všechno jsme museli v překotném tempu zažít a absorbovat.  

Ale dny roku 1994, dny přestěhování rozhlasu Svobodné Evropy z Mnichova do Prahy, si vybavuji ještě dnes. Po čtyřech a půl letech rodící se české demokracie se už nemělo vysílat k nám na Východ, ale od nás ze Západu! Symbolické bylo i první sídlo Svobodné Evropy právě tady v budově bývalého československého federálního parlamentu.

V této souvislosti bych chtěl vyzdvihnout dvě významné osobnosti historie Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda, a to pana Pavla Pecháčka a pana Kevina Klose. Dovolte mi, abych vás informoval o tom, že jsem se rozhodl jako předseda vlády České republiky ocenit jejich celoživotní práci pro demokracii, svobodu, lidská práva a významný podíl na změnách a rozvoji naší země, a to udělením medaile Karla Kramáře.

Vážené dámy, vážení pánové,

Nejlepší propaganda je pravda“ – to jsou slova Pavla Pecháčka, jehož životní příběh je se Svobodnou Evropou spjatý. Je pro nás symbolem neúnavné aktivní pomoci naší zemi z exilu v Německu a ve Spojených státech. Byl to on, kdo během Listopadu 89 vysílal česky reportáže přímo z Václavského náměstí, tehdy ještě v době, kdy minulý režim blokoval sdělovací prostředky. V emigraci po osmašedesátém začínal ve Svobodné Evropě a poté od roku 1975 působil jako ředitel československé sekce Hlasu Ameriky ve Washingtonu, a pak v letech 1989 až 2001 znovu v Mnichově a v Praze jako ředitel Svobodné Evropy. Následně se podílel na transformaci stanice do Českého rozhlasu 6. Právě teď slaví významné životní jubileum, je mu 75 let. Srdečně ho chci v tuto chvíli, jistě i za vás za všechny, pozdravit do Washingtonu a popřát mu do dalších let pevné zdraví.

Kromě pana Pecháčka bych chtěl také poděkovat panu Kevinu Klosovi, který se společně s Václavem Havlem významně podílel na myšlence přesunu Rádia Svobodná Evropa z Mnichova do Prahy a také tuto ideu jako prezident rádia v letech 1994 až 1997 naplnil. Začínal jako editor Washington Post. Během 25 let v tomto deníku zažil i Brežněvovu éru v Moskvě jako zpravodaj. Poté vedl deset let nejvýznamnější americkou veřejnoprávní stanici. Svobodnou Evropu pak řídil i v letech 2012 až 2014. Dnes předává své zkušenosti mladým žurnalistům jako univerzitní profesor.

Vážené dámy, vážení pánové,

na závěr bych chtěl poděkovat Rádiu Svobodná Evropa/Rádiu Svoboda – a to nejen za těch posledních 20 let – za obrovský kus práce, za nenahraditelnou pomoc v těžkých dobách nesvobody, za pevný bod objektivity ve vesmíru dezinformací, za orientaci pro velké množství posluchačů a za šíření hlasu svobody.

Chtěl bych popřát, ne rádiu, ale jeho posluchačům, aby jich mohlo být co nejvíce a aby slova Svobodné Evropy a svobody šířila ve všech oblastech, které dnes zažívají útlak a bezpráví. A hlavně, aby se všichni ti dnešní posluchači Svobodné Evropy také měli šanci stát součástí svobodného světa, jako se před 20 a více lety stala i naše země.

Děkuji.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie