Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 12. 2014 18:54

Premiér Sobotka se zúčastnil setkání předsedů vlád 16 zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny

Předseda vlády ČR Bohuslava Sobotka na zahajovací ceremonii ekonomického fóra China CEEC, 16. prosince 2014.
Předseda vlády ČR Bohuslava Sobotka na zahajovací ceremonii ekonomického fóra China CEEC, 16. prosince 2014.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 16. prosince 2014 zúčastnil setkání předsedů vlád v rámci iniciativy Čínské lidové republiky k 16 zemím střední, východní a jihovýchodní Evropy v Bělehradě. Společně s premiérem se summitu v Bělehradě zúčastnila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Hlavními tématy summitu předsedů vlád byla oblast nových technologií, dopravy, ochrany životního prostředí, zdravotnictví, energetiky a sektoru služeb. Jednalo se již o třetí setkání premiérů platformy 16+1. Česká republika při společné diskusi premiérů nabídla možnost organizace dalšího setkání v roce 2016, které by se uskutečnilo v Praze.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se u příležitosti setkání předsedů vlád v rámci iniciativy Čínské lidové republiky k 16 zemím střední, východní a jihovýchodní Evropy v Bělehradě setkal s premiérem Číny Li Kche-čchiangem. Při společném jednání hovořili o vzájemné spolupráci obou zemí, především v oblasti investic, strojírenství, moderních technologií, zdravotnictví a energetiky. Diskutovali také o dopravě a zavedení přímého leteckého spojení mezi Prahou a Šanghají.

Dále český premiér jednal s předsedou vlády Srbské republiky Alexandarem Vučićem, se kterým navázali na návštěvu premiéra Vúčiće v Praze, hovořili o konkrétních projektech hospodářské spolupráce jako jsou rozšiřování a modernizace srbských tepelných a vodních elektráren či podpora rozvoje dálniční, silniční a železničniční sítě v Srbsku. V rámci bilaterální setkání se premiér Sobotka setkal s předsedou vlády Albánské republiky Edim Ramou.

V odpoledních hodinách premiér se premiér zúčastnil zahájení ekonomického fóra China CEEC, které se uskutečnilo souběžně se summitem.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek podepsal Memorandum o porozumění se zástupcem China Eximbank Li Ruogu, 16. prosince 2014.
Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek podepsal Memorandum o porozumění se zástupcem China Eximbank Li Ruogu, 16. prosince 2014.

Společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou navštívili summit v Bělehradu ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, který zde podepsal Memorandum o porozumění se zástupcem China Eximbank Li Ruogu. Společně s premiérem do Bělehradu přicestovala také podnikatelská delegace.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie