Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 9. 2016 16:54

Premiér Sobotka: Shodli jsme se na spravedlivějším odměňování řidičů ve veřejné linkové autobusové dopravě od ledna 2017

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal se zástupci vlády, odborů a kraje o platech řidičů autobusů ve veřejné dopravě, 8. září 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal se zástupci vlády, odborů a kraje o platech řidičů autobusů ve veřejné dopravě, 8. září 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 8. září 2016 setkal s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou, jejím náměstkem Robertem Baxou, předsedou Odborového svazu dopravy Lubošem Pomajbíkem, místopředsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Vítem Samkem a předsedou Rady Asociace krajů a hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem. Tématem společné schůzky byla situace řidičů ve veřejné autobusové dopravě.

Schůzka navazovala na sérii jednání mezi předsedou vlády, zástupci dopravních odborů, zaměstnavatelů, Ministerstva práce a sociálních věcí a Asociací krajů a přinesla vzájemnou shodu na podobě reformy finančního ohodnocení řidičů ve veřejné autobusové dopravě. Od ledna 2017 by podle návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí mělo dojít k přeřazení řidičů do vyšší platové třídy, k navýšení peněz za čekání na další jízdu a zavedení příplatku za ztížené pracovní prostředí.

Jsem přesvědčen, že na stole leží rozumná dohoda. Není únosné, aby řidiči ve veřejné autobusové dopravě pracovali v takových podmínkách. Cílem vlády je zajistit fungování veřejné linkové autobusové dopravy, důstojné podmínky pro zaměstnance, ale také bezpečnost přepravovaných občanů. Navrhované nařízení vlády proto bude stanovovat nepodkročitelný minimální mzdový limit pro řidiče ve veřejné linkové autobusové dopravě. Návrh projedná v pondělí 12. září Rada hospodářské a sociální dohody a do konce října také vláda,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka po jednání. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie