Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 5. 2016 17:27

Premiér Sobotka spolu s dalšími klíčníky odemkl dveře k Českým korunovačním klenotům

Premiér Sobotka spolu s dalšími držiteli klíčů zúčastnil slavnostního vyzvednutí Českých korunovačních klenotů, 12. května 2016.
Premiér Sobotka spolu s dalšími držiteli klíčů zúčastnil slavnostního vyzvednutí Českých korunovačních klenotů, 12. května 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 12. května 2016 spolu s dalšími držiteli klíčů zúčastnil slavnostního vyzvednutí Českých korunovačních klenotů z Korunní komory v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Klenoty budou vystaveny ve Vladislavském sále u příležitosti 700. výročí narození Karla IV.

Klíče od Korunní komory vlastní kromě premiéra Bohuslava Sobotky také prezident Miloš Zeman, arcibiskup pražský Dominik Duka, předseda Senátu Milan Štěch, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, probošt Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze Václav Malý a primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová.

České korunovační klenoty jsou souborem předmětů ze sbírky Svatovítského pokladu a sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Udělovaly se při korunovaci. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, dále kožená pouzdra na korunu, žezlo a jablko, podušku pod korunu, korunovační plášť s hermelínovými doplňky, štolou, pásem a tzv. manipulem. Svatováclavskou korunu nechal v letech 1345 až 1346 zhotovit Karel IV. ke své korunovaci českým králem, což ji činí čtvrtou nejstarší v Evropě. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie