Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 3. 2016 15:43

Stupňující kybernetické útoky ukazují, že přijatá přísnější vládní opatření mají smysl

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil v pondělí 14. března 2016 Národní centrum kybernetické bezpečnosti v Brně.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil v pondělí 14. března 2016 Národní centrum kybernetické bezpečnosti v Brně.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil v pondělí 14. března 2016 Národní centrum kybernetické bezpečnosti v Brně, kde jednal s ředitelem Národního bezpečnostního úřadu Dušanem Navrátilem. Hlavním tématem jednání byly výsledky činnosti centra za rok 2015 a stav zabezpečení a připravenosti ČR na kybernetické útoky. Premiér se rovněž zúčastnil cvičení Cyber Czech 2016 v kybernetickém polygonu Ústavu výpočetní techniky Masarykovy univerzity.

„Kybernetické útoky jsou vážnou hrozbou moderního světa, jen v roce 2015 bylo v ČR Národním centrem kybernetické bezpečnosti zachyceno přes šest set kybernetických bezpečnostních incidentů. Vláda pro posílení bezpečnosti kyberprostoru učinila za uplynulé dva roky řadu konkrétních opatření a kroků, schválili jsme nový zákon o kybernetické bezpečnosti, dále Národní strategii kybernetické bezpečnosti pro období let 2015-2020 a také Akční plán, který jasně definuje úkoly pro naplnění bezpečnostní strategie. Společně s tím jsme v roce 2014 odstartovali činnost Národního centra kybernetické bezpečnosti z nových a moderních prostor. Jsem rád, že výsledky činnosti centra za rok 2015 ukazují, že jsme se vydali správným směrem a došlo k výraznému posílení kybernetické bezpečnosti v ČR. Naším úkolem je nyní v této cestě pokračovat,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Premiér Sobotka se v Národním centru kybernetické bezpečnosti zúčastnil cvičení organizovaného Národním bezpečnostním úřadem ve spolupráci s Masarykovou univerzitou, které mělo za cíl trénovat téměř reálnou obranu proti kybernetickým útokům. Cvičení se zúčastnili také zástupci státních organizací a lidé z klíčových soukromých společností spadajících pod kritickou informační infrastrukturu.

Hlavní kroky vlády Bohuslava Sobotky v posílení kybernetické bezpečnosti ČR za uplynulé dva roky:

  • V květnu 2014 odstartovala činnost Národního centra kybernetické bezpečnosti v Brně z nových moderních prostor.
  • Na konci roku 2014 byl přijat zákon o kybernetické bezpečnosti, který spolu s prováděcími předpisy vešel v účinnost 1. ledna 2015.
  • ČR tak získala komplexní právní úpravu pro ochranu své kritické informační infrastruktury a významných informačních systémů.
  • V únoru 2015 vláda schválila Národní strategii kybernetické bezpečnosti pro období let 2015–2020.
  • Následně byl v květnu 2015 vládou schválen Akční plán ke Strategii kybernetické bezpečnosti, který specifikuje úkoly, lhůty a odpovědné subjekty pro implementaci strategie.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie