Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 10. 2015 23:04

Premiér Sobotka svolal mimořádnou poradu ministrů v kauze dětí Michalákových

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 6. října 2015 sešel s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem, ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou a náměstkem ministra spravedlnosti Petrem Jägrem, aby společně projednali další postup týkající se nepravomocného rozhodnutí v kauze dětí Michalákových.

Ministerstva, která mají řešení této problematiky v kompetenci, už více než rok velmi intenzivně spolupracují za českou vládu na poskytnutí maximální pomoci Evě Michalákové.

Předseda vlády společně s ministry definovali čtyři kroky pro další postup v kauze tzv. Norských dětí:

1. Ve středu 7. října 2015 odešle Ministerstvo zahraničních věcí protestní nótu, ve které vyjádří norské straně nesouhlas s rozhodnutím, které bylo učiněno.

2. Ministerstvo práce a sociálních věcí vyvolá jednání s norskými orgány a bude žádat o vysvětlení, proč došlo k takovému výraznému odchýlení z hlediska rozhodnutí příslušné komise od toho, co bylo tlumočeno české straně při předcházející komunikaci.

3. Příslušné resorty doporučí Evě Michalákové vyčerpat všechny vnitrostátní odvolací prostředky, které má v rámci norského právního systému k dispozici.

4. V případě, že Eva Michaláková neuspěje s odvolacími prostředky v rámci norského soudního systému, doporučí zástupci ČR Evě Michalákové, aby podala stížnost u Evropského soudu pro lidská práva. Česká vláda je v rámci této stížnosti připravena intervenovat v její prospěch a stížnost u Evropského soudu pro lidská práva jednoznačně podpořit.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie