Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 8. 2017 12:24

Premiér Sobotka: V oblasti obrany se povedlo navýšit rozpočet, stabilizovat armádu i aktivně plnit naše závazky

Premiér Bohuslav Sobotka jednal s ministrem obrany Martinem Stropnickým, 28. srpna 2017.
Premiér Bohuslav Sobotka jednal s ministrem obrany Martinem Stropnickým, 28. srpna 2017.
V pondělí 28. srpna 2017 se předseda vlády Bohuslav Sobotka setkal na bilančním jednání s ministrem obrany Martinem Stropnickým. Diskutovali především o navyšování rozpočtu na obranu i zatraktivnění Armády ČR pro nové vojáky.



„Předchozí vlády výrazně snižovaly výdaje na obranu, a to bylo špatně. Jsem rád, že nám se podařilo každý rok rozpočet navyšovat a dosáhnout v letošním roce úrovně 1,1 procenta hrubého domácího produktu. Díky tomu se podařily výrazné investice do výstroje i výzbroje a navýšení platů vojáků. Je to klíčová priorita pro naplňování našich spojeneckých závazků i pro udržení akceschopné armády,“
uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.


S ministrem obrany Martinem Stropnickým jednal premiér Bohuslav Sobotka i o splněných závazcích v oblasti branné legislativy, zajištění vzdušného prostoru, podpoře českého obranného průmyslu i revitalizaci nemovité infrastruktury.

Do konce funkčního období je poté podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky nezbytné dokončit předpokládané investice, a to včetně uzavření smluv u klíčových zakázek. Jejich hodnota by měla do konce roku 2017 dosáhnout podle odhadu MO až 21 miliard korun.

„Od začátku roku 2014 do srpna 2017 se nám podařilo do obrany investovat 47 miliard korun, což se rovná zhruba jednomu ročnímu rozpočtu Ministerstva obrany. V dalším volebním období by na to vláda měla navázat a pokračovat v modernizaci armády. Je důležité navyšovat i celkové výdaje, a to až na 1,4 procenta v roce 2020,“ dodal předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Hlavní splněné závazky vlády Bohuslava Sobotky v oblasti obrany:

  • Stabilizace armády – navyšování rozpočtu na obranu (2017 - 52,5 mld. Kč), schválení základních koncepčních materiálů a personální zabezpečení.
  • Potřebné změny v branné legislativě  novela zákona o ozbrojených silách, novela branného zákona, zákon a novelizace zákona o službě vojáků v záloze.
  • Zapojení do zahraničních misí – souběžné působení až ve 12 misích, prioritní je operace Resolute Support v Afghánistánu, dále Mali, Sinaj a Irák.
  • Modernizace výzbroje – v letech 2014 – srpen 2017 proinvestováno 47 mld. Kč na výzbroj a výstroj, techniku, servis i pronájem Gripenů.
  • Zajištění vzdušného prostoru vlastními prostředky – smlouva o pronájmu letounů JAS-39 Gripen prodloužena do roku 2027.
  • Odprodej nepotřebného majetku  15 letounů L-159 do Iráku.
  • Podpora českého obranného průmyslu – např. nákup munice od firmy Sellier&Bellot za 3 mld. Kč nebo balistických vest od královéhradecké firmy Argun.
  • Revitalizace nemovité infrastruktury – zakázky na opravy v hodnotě 3 mld. Kč a investiční akce za 3,5 mld. Kč.

V pondělí se předseda vlády Bohuslav Sobotka setká ještě s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem. V dalších bilančních schůzkách bude pokračovat následující týden.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie