Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 12. 2015 11:22

Premiér Sobotka vyzval evropské partnery k posílení spolupráce při ochraně vnějších hranic a zachování Schengenu

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka požádal formou dopisu hlavy států a vlád členských zemí EU a rovněž předsedy Evropské rady a Evropské komise o posílení spolupráce zejména v oblasti efektivnější a silnější ochrany hranice Evropské unie. Premiér Sobotka v dopise, který odeslal lídrům EU včera, označil za hlavní cíl zachování schengenské spolupráce a její další posilování.

Předseda vlády v dopise svým evropským kolegům zdůraznil, že Schengen považuje za jeden ze základních pilířů evropské integrace a že jenom rozhodný a jednotný postup všech členských států a dodržování příslušných pravidel může Schengen dostat z nelehké situace, v níž se nyní nachází. Za klíčová označil předseda vlády v dopise opatření, která směřují k obnovení plné kontroly nad vnějšími hranicemi Unie.

Jako priority ČR v rámci posílené ochrany vnějších hranic uvádí předseda vlády tyto oblasti:

  • plné a efektivní využívání agentury Frontex, včetně poskytnutí veškerých potřebných expertních a materiální zdrojů, posílení Frontexu v klíčových oblastech, produktivní a rychlá diskuse o mandátu, parametrech a pravidlech pro spuštění systému evropské pohraniční a pobřežní stráže;
  • efektivní revize Schengenského hraničního kodexu, který by měl poskytovat účinný rámec pro řízení pohybů přes vnější hranici Evropské unie, včetně důkladné kontroly osob, které požívají právo na volný pohyb;
  • urychlení prací na konceptu „inteligentních hranic“, včetně návrhu systému vstupu/výstupu;
  • provádění sjednaného rámce pro spolupráci s Tureckem a africkými zeměmi a posilování spolupráce a pomoci zemím na západobalkánské migrační trase.

Předseda vlády vyzval v dopise své kolegy z ostatních členských států, aby konstruktivním způsobem přistoupili k nadcházejícím jednáním o návrzích, které směřují k posílení ochrany vnější hranice EU, a společnými silami tak přispěli k zachování schengenského prostoru ve stávající podobě.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie