Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 3. 2017 16:27

Premiér Sobotka: Země V4 budou společně a důrazně postupovat proti dvojí kvalitě potravin v EU

Tisková konference po jednání předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny, 2. března 2017.
Tisková konference po jednání předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny, 2. března 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 2. března 2017 ve Varšavě zúčastnil mimořádného summitu zemí Visegrádské skupiny. Zástupci České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska se shodli na důraznějším postupu proti dvojí kvalitě potravin v EU a přijali společné prohlášení k výročnímu summitu EU v Římě o budoucnosti EU.

Hlavním tématem dnešního jednání zemí V4 byla dvojí kvalita potravin na jednotném trhu EU. Premiér Sobotka a česká vláda považují toto téma za zásadní. Na problém opakovaně v orgánech EU upozorňuje už od roku 2011 česká europoslankyně Olga Sehnalová. Česká vláda se k této iniciativě připojila v roce 2015 a toto téma prosazovala i v rámci loňského předsednictví Visegrádské skupiny. V červnu loňského roku byly také Evropské komisi zaslány podklady s výsledky testů potravin z různých členských států a o měsíc později bylo evropským institucím zasláno Společné prohlášení ministrů zemědělství České republiky, Slovenska, Bulharska, Chorvatska a Estonska.

„Jsem velmi rád, že dnes všechny země Visegrádské skupiny, tedy Česká republika, Polsko, Slovensko i Maďarsko, vyslaly společně jasný apel vůči Evropské komisi, že dvojí kvalita potravin v EU je vážný problém a chceme jej rychle a důrazně řešit. Je pro mě nepřijatelné, aby se v EU vytvářely dvě kategorie kvality zboží. Česká republika je v řešení tohoto problému dlouho aktivní, na problém upozornila už v roce 2011 česká europoslankyně Olga Sehnalová. Věřím, že i díky dnešním závěrům summitu V4 se nám povede Evropskou komisi probudit k důslednému řešení. S lídry V4 jsme se dnes také shodli, že Evropská komise by měla naplnit usnesení Evropského parlamentu z roku 2013. Komise by měla zadat evropskou analýzu v oblasti dvojí kvality potravin a měla by také navrhnout konkrétní legislativní změny, jež posílí ochranu spotřebitele a zabrání praktikám, které spotřebitele evidentně klamou,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Druhým tématem dnešního jednání byla příprava výročního summitu v Římě. Premiéři V4 přijali společné prohlášení, jež je příspěvkem Visegrádské skupiny do Římské deklarace, kterou zástupci členských států představí na výročním summitu v Římě na konci března.

„Jsem přesvědčen, že Evropská unie musí garantovat občanům mír, prosperitu, spravedlnost a také bezpečnost. V dnešním společném prohlášení V4 definujeme jasné priority i kroky, jak udělat Evropskou unii lepší pro občany. Klademe jasný důraz na udržení společného evropského trhu, na udržení společného schengenského prostoru a na silnou ochranu vnější evropské hranice včetně důrazu na udržení samotné Evropské unie. Věřím, že tento příspěvek V4 pomůže k tomu, aby celá Evropská unie našla v Římě jednoznačnou a společnou shodu,“ doplnil premiér Sobotka.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie