Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 5. 2016 14:32

Premiér Sobotka: Zrychlení přípravy čerpání evropských peněz musí být zásadní prioritou všech ministrů

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se rozhodl na 1. června 2016 svolat mimořádné jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF). Premiér není spokojený s dosavadním postupem prací a přípravou jednotlivých resortů na čerpání evropských peněz v novém programovém období 2014–2020.

„Nechci, abychom v čerpání evropských prostředků opakovali chyby minulých vlád, kdy docházelo ke značnému zpožďování čerpání a také ohrožení evropských peněz. V současné chvíli nejsem spokojený s tempem prací a postupem jednotlivých resortů v této oblasti.

Rozhodl jsem se proto svolat mimořádné jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy na ministerské úrovni, abychom si u každého z odpovědných resortů jasně definovali konkrétní kroky, které povedou k výraznému zrychlení přípravy na čerpání peněz z fondů EU.

Důležité úkoly musí splnit zejména Ministerstvo financí. Jedná se především o předložení novely rozpočtových pravidel, která bude definovat podmínky pro žadatele, jež budou neúspěšní s žádostmi o dotace. Dalším úkolem ministerstva je rychlé dokončení auditu designace u jednotlivých operačních programů, aby nám mohl Brusel začít proplácet v rámci čerpání v novém období první peníze, dosud je vše předfinancováno ze státního rozpočtu. A třetí věc a úkol Ministerstva financí je definice investičních instrumentů, potřebujeme jasná pravidla pro finanční nástroje v rámci čerpání evropských peněz.

V programovém období 2014–2020 je pro ČR připraveno k čerpání téměř šest set padesát miliard korun. Jsem přesvědčen, že zrychlení přípravy čerpání evropských peněz musí být klíčovou prioritou každého odpovědného člena vlády,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie