Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 11. 2012 14:15

Premiér: Splníme své vojenské závazky v NATO

I přes úsporný rozpočet výdaje na obranu neklesnou pod jedno procento vůči HDP. Řekl to premiér Petr Nečas generálnímu tajemníkovi NATO Andersovi F. Rasmussenovi.

Budeme schopni plnit všechny závazky, které máme jako členové Severoatlantické aliance,“ prohlásil po dnešním společném jednání předseda české vlády. Česká republika tak nebude v dalších letech snižovat výdaje v rozpočtu na obranu.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vím, že se mohu spolehnout na podporu České republiky,“ reagoval generální tajemník Anders Fogh Rasmussen, podle kterého se bezpečnostní výzvy se složitou ekonomickou situací nesnižují.

ČR je připravena setrvat v Afghánistánu

Český premiér spolu s generálním tajemníkem Rasmussenem jednali v Praze také o budoucnosti českých vojáků v Afghánistánu. „Máme zde velmi kvalitní a početné zastoupení vojáků, včetně Provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru, který budeme transformovat v průběhu příštího roku do vojenského poradního týmu,“ zdůraznil premiér Petr Nečas. „Vaši vojáci jsou důležitým příspěvkem ke stabilitě v Afghánistánu,“ ocenil české vojáky nasazené v operacích NATO generální tajemník Aliance.

Český premiér vyzdvihl širokou politickou shodu na postupném stahování českých vojáků z oblasti. „Eventuálně jsme připraveni v Afghánistánu setrvat i po roce 2014,“ dodal premiér. Zmínil tak zejména poradenskou oblast v oblasti výcviku afghánských bezpečnostních a armádních sil.

Předseda vlády Petr Nečas se setkal s generálním tajemníkem NATO Andersem Fogh Rasmussenem, 12. listopadu 2012

Česko se účastní řady mnohonárodních projektů

Anders Fogh Rasmussen také pozitivně ohodnotil aktivitu České republiky v oblasti mnohonárodní spolupráce. „Česká republika významně přispívá k rozšiřování kapacit NATO cestou mnohonárodní spolupráce,“ řekl. Česko se zapojuje do celkem sedmi projektů tzv. Smart Defence. Prioritními oblastmi jsou pro Čechy vrtulníky, logistika či protichemické jednotky. „Chceme i na regionální úrovni rozvíjet tento koncept,“ řekl předseda české vlády.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen přicestoval do České republiky v rámci výročního zasedání Parlamentního shromáždění NATO, jež hostí Česká republika od pátku 9. listopadu. V Pražském kongresovém centru se tak sjelo okolo tří set zákonodárců ze všech členských zemí Severoatlantické aliance. Mezi hlavní témata shromáždění patřila například situace v Afghánistánu, Sýrii, ale i eurozóna a Rusko. Poslanci se rovněž zabývali i dalším směrováním NATO, otázkami partnerství a rozšiřování Aliance.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie