Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 10. 2014 12:58

Premiér uklidnil veřejnost: pošta se privatizovat nebude, pobočky udržíme

Tisková konference k aktuální situaci České pošty, 2. října 2014.
Tisková konference k aktuální situaci České pošty, 2. října 2014.
Premiér Bohuslav Sobotka ujistil dnes, 2. října 2014, na společné tiskové konferenci s ministrem vnitra Milanem Chovancem zaměstnance České pošty i veřejnost, že vláda nebude poštu privatizovat. Stejně tak vláda deklarovala, že nebude rušit pobočky.

Premiér spolu s ministrem vnitra reagovali na aktuální diskusi kolem budoucnosti pošty a dostupnosti pobočkové sítě. „Jako předseda vlády říkám, že vláda nebude Českou poštu privatizovat. Privatizace státních podniků není součástí koaliční smlouvy ani vládního prohlášení. Po dobu mandátu naší vlády pošta zůstane jako 100% státní podnik,“ uvedl Bohuslav Sobotka a doplnil, že odmítá i převod na akciovou společnost, protože jde o mezistupeň k privatizaci. Poštu samotnou pak vláda dle premiéra vnímá jako garanta dostupnosti veřejných služeb, které by měly být zachovány po celém území. „Vláda deklarovala, že nebude rušit pobočky. Teď potřebujeme dosáhnout konsensu, jak bude pobočková síť financována. Udržení stávající pobočkové sítě je důležité pro zachování slušného životního standartu zejména na venkově. Naše pozice je jednoznačná. Měli bychom na to poště poskytnout finanční prostředky i ze státního rozpočtu. V řadě zemí se tento model používá,“ potvrdil také Bohuslav Sobotka.

Nejde o dotaci

Ministr vnitra Milan Chovanec upozornil, že Česká pošta dnes na pobočkové síti tratí 2,4 mld. Kč. „Bývalé vlády dostaly Českou poštu na okraj propasti ekonomické rentability. Nebyly schopné nastavit jasný směr České pošty, navíc poště stát vytahoval peníze z kapsy. Pokud si u pošty objednáme, aby udržela celou pobočkovou síť, musíme za tuto objednávku jako stát zaplatit. Nejde o žádnou dotaci, ale o standardní postup, jako když kraje přispívají na autobusovou dopravu či zdravotnictví,“ dodal Milan Chovanec s tím, že Ministerstvo vnitra dostalo od vlády úkol stabilizovat Českou poštu a pošta sama hledá nové možnosti, jak se dále vyvíjet. Proto je však podle ministra vnitra nutné zajistit na poště stabilní prostředí, jehož součástí je i zachování pobočkové sítě, protože pouze tak stát zajistí veřejnou službu i v odlehlých oblastech. Součástí stabilizace by mělo být také spravedlivé navýšení mezd téměř 32 tisícům zaměstnanců pošty tak, jako dostali přidáno státní zaměstnanci. Zaměstnancům pošty totiž platy posledních pět let nerostly.

Zdroj: Ministerstvo vnitra České republiky

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie