Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 9. 2019 18:10

Premiér uzavřel návštěvu USA u památníku obětí na Ground Zero

Premiérský pár u památníku obětí na Ground Zero, 27. září 2019.
Premiérský pár u památníku obětí na Ground Zero, 27. září 2019.
Premiér Andrej Babiš zakončil 27. září návštěvu USA. Spolu s manželkou Monikou navštívil památník a muzeum věnované obětem teroristických útoků z 11. září 2001, setkal se s vyslancem při Globální koalici proti ISIS a jednal se syrským ministrem zahraničních věcí.

Předseda vlády s manželkou Monikou a ministry Karlem Havlíčkem a Richardem Brabcem položili květiny u Národního památníku 11. září, kde uctili památku dvou obětí českého původu. Následně česká delegace navštívila muzeum věnované událostem 11. září. „Je to velice dojemné místo. Vyhrál návrh architekta, který celou katastrofu sledoval ze sousední budovy. Je potřeba si připomínat to, co se tady stalo. Proto by i Rada bezpečnosti OSN měla spolupracovat v mezinárodním boji proti terorismu,“ uvedl premiér.

Andrej Babiš se také setkal s Jamesem Jeffreyem, který působí jako zvláštní představitel pro aktivity v Sýrii a zvláštní vyslanec při Globální koalici proti ISIS. Premiér jednal také se syrským ministrem zahraničních věcí Walidem Muallemem. S oběma řešil současnou situaci v Sýrii a zdůraznil, že je důležité si vyslechnout všechny strany

Předseda vlády dnes zakončil pětidenní návštěvu USA. Během návštěvy Spojených států vystoupil Andrej Babiš na 74. Valném shromáždění OSN, kde popsal cestu České republiky od totalitního státu k demokratické, ekonomicky úspěšné zemi. Vyzdvihl také skutečnost, že Česká republika patří mezi nejbezpečnější země na světě s jednou z nejstabilnějších ekonomik. Andrej Babiš vystoupil s projevem také na tzv. SDG summitu, kde hovořil o udržitelném rozvoji a zdůraznil, že v plnění cílů Agendy 2030 je Česká republika na sedmém místě.

Při bilaterálních jednáních se premiér setkal například s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdođanem, se kterým řešil především problematiku migrace. Jednal také s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem, britským premiérem Borisem Johnsonem či ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Spolu s ministry Karlem Havlíčkem a Richardem Brabcem navštívil prestižní univerzitu MIT a jednal se zástupci amerických investorů ACEBA i potenciálními investory v AIM International Business Council. S manželkou Monikou se navíc zúčastnili recepce pořádané prezidentem USA Donaldem Trumpem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie