Aktuálně

28. 10. 2010 18:34

Premiér v Bruselu: Podporujeme rozšiřování EU a zvýšení energetické bezpečnosti

Pro ČR zůstává podpora procesu rozšiřování EU dlouhodobou prioritou.

Pro ČR zůstává podpora procesu rozšiřování EU dlouhodobou prioritou a pro naši vládu je prioritou plynovod Nabucco, řekl premiér Petr Nečas po setkání s eurokomisařem pro rozšíření Štefanem Fülem.

„Silně jsme podporovali postoupení přihlášky Srbska ke členství v EU. Vítáme také záměr uzavřít přístupový proces s Chorvatskem,“ řekl premiér po setkání. Ministři zahraničí v pondělí pověřili Evropskou komisi, aby zvážila, jestli není možné otevřít se Srbskem přístupová jednání.

Český předseda vlády také řekl, že je pro zachování stability v regionu důležité, aby případný pokrok v jednáních s Chorvatskem, které je považováno za hlavního kandidáta na nejbližší rozšíření EU, byl i určitý pokrok i ve věci Srbska.

V příštích měsících bude mít důležité místo v agendě EU energetika. Evropská komise předloží v listopadu zřejmě své nejdůležitější dokumenty v oblasti energetiky v rámci svého pětiletého mandátu - Energetický akční plán na roky 2011 až 2020 a tzv. energetický infrastrukturní balíček, který by měl identifikovat hlavní infrastrukturních potřeby zemí EU na příští roky.

Jedním z hlavních témat v oblasti energetiky je zvýšení energetické bezpečnosti a pokles závislosti na vnějších dodavatelích. Podle premiéra Nečase je prioritou Jižní koridor (plynovod Nabucco) a severojižní plynové propojení mezi plánovanými terminály LNG v Polsku a Chorvatsku.

Premiér Petr Nečas také okomentoval rozhodnutí Evropské komise, která chce Českou republiku žalovat u evropského soudu kvůli výběru vojenských transportních letadel CASA. "Musíme vyčkat, až dostaneme vyhotovení tohoto rozhodnutí Evropské komise, což bude trvat možná až dva měsíce a samozřejmě k tomu zaujmeme stanovisko. Ale pozice Ministerstva obrany je taková, že jsme příslušným a správným způsobem využili výjimek dané čl. 346 Smlouvy o fungování EU," dodal předseda vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie