Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 9. 2019 10:56

Premiér zahájil návštěvu USA, představil vládní inovační strategii a setkal se se zástupci pěti českých začínajících firem

V rámci návštěvy CzechAcceleratoru v New Yorku se premiér Babiš a vicepremiér Havlíček setkali se zástupci českých start-upů, 23. září 2019.
V rámci návštěvy CzechAcceleratoru v New Yorku se premiér Babiš a vicepremiér Havlíček setkali se zástupci českých start-upů, 23. září 2019.
Předseda vlády Andrej Babiš zahájil v pondělí 23. září svůj týdenní pracovní program na návštěvě USA účastí na slavnostním zahájení klimatického summitu OSN v New Yorku. Vystoupil také s projevem na Concordia Summitu, v němž představil inovační strategii České republiky, a navštívil začínající české podnikatele v CzechAcceleratoru.

Klimatický summit OSN v New Yorku slavnostně zahájil generální tajemník OSN António Guterres. Společně s premiérem Babišem se zahájení zúčastnili také vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a ministr životního prostředí Richard Brabec.

Premiér, který na klimatickém summitu zastupuje prezidenta Miloše Zemana, v této souvislosti připomněl, že Česká republika jako jedna z mála zemí plní závazky vyplývající z Pařížské konference o klimatu. „Ustavili jsme Národní koalici boje proti suchu, děláme všechna opatření, abychom zadržovali vodu v krajině, a plníme náš závazek výsadby stromů, což je, myslím si, asi nejzávažnější. Je důležité, abychom si řekli, jak jednotlivé státy plní závazky z Pařížské konference v roce 2015. Tam se 185 států zavázalo, že budou bojovat proti klimatickým změnám, a velice málo z nich má nějaké výsledky,“ připomněl premiér Babiš. „My jsme jasně řekli, že v roce 2050 snížíme emise o osmdesát procent. Vláda to schválila, máme to spočítáno, takže máme úplně jasný plán. Ale důležité je, aby ty závazky následovaly i jiné státy, hlavně mimoevropské, protože Evropa má jen devět procent emisí,“ upozornil Andrej Babiš.

Po slavnostním zahájení klimatického summitu vystoupil předseda vlády na Concordia Summitu, jehož tématem byly nové technologie jako cesta k řešení globálních problémů. Premiér přítomným hostům představil novou vládní strategii Czech Republic: The Country for the Future, kterou připravila a schválila vláda. Chceme byt inovativním lídrem Evropy a naší vizí je vystavět chytrou ekonomiku, kde využijeme úzké propojení vědy a výzkumu s průmyslem. Česká republika má jasný plán, skvělé lidi i potřebné peníze,“ řekl v něm mimo jiné. Celé znění projevu naleznete na /en/clenove-vlady/premier/speeches/leading-by-example-the-czech-republics-national-innovation-strategy-176305/.

Společně s vicepremiérem Havlíčkem pak v doprovodu zástupce CzechInvestu Jana Chmelíka navštívili newyorský CzechAccelerator, což je projekt agentury CzechInvest na podporu začínajících českých technologických firem, který je financován z evropských fondů. České technologické start-upy tu mají možnost tři měsíce nabírat zkušenosti a kontakty v renomovaném newyorském akcelerátoru. Česká delegace měla možnost potkat se zástupci pěti začínajících českých firem, které momentálně tuto možnost využívají – Pikto Digital, ProRocketeers s aplikací Woodr, Protoprint, Sentt Labs s aplikací Brigr a YMC. Ministerstvo průmyslu a obchodu touto formou podpořilo už 37 českých start-upů, které se chtějí prosadit na americkém trhu.

Další informace naleznete také v tiskových zprávách Ministerstva průmyslu a obchodu a agentury CzechInvest.

Předseda vlády se setkal také s prezidentem firmy Microsoft Bradem Smithem. „Společně s vicepremiérem Havlíčkem jsme mluvili o strategii České republiky, o naší snaze získat evropské centrum umělé inteligence. Microsoftu jsme nabídli spolupráci. Skvělá zpráva je, že do toho chtějí jít a sdílet s námi i svoje další zkušenosti. Třeba z projektů ve zdravotnictví, což mě hodně zajímá,“ uvedl premiér Babiš. Prezident Microsoftu také ocenil inovační strategii české vlády i záměr vybudování chytré infrastruktury.

Premiér Babiš, vicepremiér Havlíček i ministr životního prostředí Brabec se na závěr prvního dne v New Yorku zúčastnili večeře s potenciálními investory, kterou zorganizovala Americká obchodní komora a Americká obchodní komora v ČR. Mezi hosty byli představitelé významných amerických podnikatelských subjektů.

V úterý 24. září se premiér Babiš zúčastní mj. zahájení 74. zasedání Valného shromáždění OSN, zahájení Politického fóra na vysoké úrovni o udržitelném rozvoji konaném pod záštitou Valného shromáždění OSN (tzv. SDG Summit), navštíví univerzitu CornellTech a má na programu několik bilaterálních jednání.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie