Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 11. 2023 15:24

Premiéři ČR a Etiopie jednali v Praze o posílení ekonomické a obranné spolupráce a rozvojové pomoci

Premiér Petr Fiala přijal ve Strakově akademii svůj etiopský protějšek Abiy Ahmeda, 28. listopadu 2023.
Premiér Petr Fiala přijal ve Strakově akademii svůj etiopský protějšek Abiy Ahmeda, 28. listopadu 2023.
Premiér Petr Fiala se v úterý 28. listopadu setkal v Praze se svým etiopským protějškem Abiy Ahmedem. Lídři navázali na společné úspěšné jednání v Addis Abebě na začátku listopadu, během pracovní cesty českého předsedy vlády po subsaharské Africe. Hlavními tématy jednání bylo především posílení hospodářské spolupráce, zejména v oblastech vodního hospodářství, zdravotnictví či těžebního průmyslu, dále obranná spolupráce a rozvoj projektů rozvojové pomoci. Premiéři se dohodli na vzniku česko-etiopské smíšené komise pro hospodářskou spolupráci.

Šlo o první návštěvu předsedy vlády Etiopie v Česku od sametové revoluce, která navázala na úspěšné jednání obou lídrů v Addis Abebě na začátku listopadu. Český premiér zdůraznil, že tyto intenzivní vztahy ukazují na oboustranný zájem na spolupráci a široký rozsah společných témat.

Aktuální spolupráce České republiky s Etiopií v ekonomické oblasti reálně probíhá v sektorech vodohospodářství, zdravotnictví a v obranném průmyslu. Příkladem dlouhodobé spolupráce jsou čeští hydrologové, kteří jsou v zemi aktivní už od 70. let a nyní svou činnost rozšiřují o nové prostředky a technologie, např. o monitorovací drony. „Rádi bychom dobré obchodní vztahy rozšířili. Příležitost k užší spolupráci je v oblasti těžby a zpracování železné rudy či ve strojírenství – Etiopie má zájem například o traktory z ČR, pan premiér navštíví firmu Zetor. Obchod mezi ČR a Etiopií má potenciál k výraznému růstu. I proto jsme se dohodli na vzniku česko-etiopské smíšené komise pro hospodářskou spolupráci, která pomůže konkretizovat obchodní projekty,“ uvedl premiér Fiala.

Důležitým tématem jednání byla také bezpečnost a obranná spolupráce. Etiopie je klíčová země pro stabilitu regionu. České podniky se na letecké základně Bishoftu již podílejí na renovaci letounů L-39, leteckém trenažéru či na školení techniků. „Naše spolupráce je vysoce hodnocena a rádi bychom na ni v budoucnu navázali i dodávkami nových strojů L-39 NG nebo civilních L-410. V této souvislosti pan premiér navštívil i Aero Vodochody,“ dodal český předseda vlády.

Afrika má předpoklady stát se regionem budoucnosti a Etiopie je jednou z nejrychleji rostoucích afrických ekonomik s velkým potenciálem v řadě odvětví. České firmy mají zkušenosti a technologie, které by mohly přispět k rozvoji tamní ekonomiky. „Naším cílem je hledat obchodní příležitosti pro české firmy v zemích, kde dosud tolik nepůsobily, rozšiřovat množství trhů, kam naše firmy vyvážejí a pomáhat jim na těchto trzích otevírat dveře. Chceme našim podnikatelům pomoci zajišťovat nové zakázky, které povedou k inovacím, tvorbě pracovních míst a tím i dobré ekonomické kondici naší země. Etiopie naopak láká do země investory z nejrůznějších oblastí, má zájem o spolupráci a my chceme tuto nabídku využít,“ řekl premiér ČR.

Etiopie je jednou z šesti prioritních zemí české rozvojové spolupráce, která se týká hlavně rozvoje venkova, zdravotnictví, humanitární pomoci či udržitelného využití přírodních zdrojů, hlavně vody. ČR chce v pomoci pokračovat, nyní se připravuje návrh programu rozvojové spolupráce na období 2024–2030.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie