Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 1. 2016 16:20

Premiéři Sobotka a Cameron jednali ve Strakově akademii o reformních návrzích Velké Británie, řešení migrační krize a boji proti ISIL

Premiér Bohuslav Sobotka se v pátek 22. ledna 2016 setkal ve Strakově akademii s předsedou vlády Velké Británie Davidem Cameronem.
Premiér Bohuslav Sobotka se v pátek 22. ledna 2016 setkal ve Strakově akademii s předsedou vlády Velké Británie Davidem Cameronem.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v pátek 22. ledna 2016 setkal ve Strakově akademii s předsedou vlády Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Davidem Cameronem.

Hlavním tématem jednání byly reformní návrhy Velké Británie ve vztahu k EU. Premiéři dále debatovali o spolupráci obou zemí v oblasti obchodu a investic či bezpečnostní spolupráce.

Premiér Sobotka ujistil britského ministerského předsedu, že česká vláda věnuje britským návrhům na reformu EU náležitou pozornost a je připravena podpořit ty požadavky, které budou přínosem pro celou Evropskou unii.

Česká vláda vítá britské iniciativy, které vedou k posílení konkurenceschopnosti a které se zaměřují na prohlubování jednotného vnitřního trhu. Česká republika také souhlasí s požadavky na rovné postavení členských států. EU by při svém rozhodování měla brát ohled na ty státy, které nejsou členy eurozóny, protože její rozhodnutí dopadají na všech 28 členských zemí.

Nejproblematičtější jak pro Českou republiku, tak pro ostatní státy zemí Visegrádské skupiny zůstávají návrhy spojené s problematikou volného pohybu osob. Z historické zkušenosti je pro nás nepřijatelné, aby došlo k zásahům do jednoho z nejzákladnějších kamenů EU. Na základě informací z posledních týdnů ČR věří, že se podaří nalézt kompromis v této pro nás tak citlivé otázce. Nejzajímavější alternativou je pro ČR mechanismus tzv. záchranné brzdy.

Předsedové vlád se dotkli také tématu refundace dávek v nezaměstnanosti, kde se liší názory ČR a Velké Británie na systém jejich výplaty. Premiéři se dohodli na dalších konzultacích expertů v této oblasti.

Dnešní jednání se věnovalo také otázce řešení migrační krize, společnému boji proti tzv. Islámskému státu. Bohuslav Sobotka a David Cameron se shodli na důležitosti posílení ochrany vnější hranice a implementaci opatření akčního plánu s Tureckem.

ČR a Velká Británie jsou také připraveny pomáhat uprchlíkům ze Sýrie v Jordánsku, Libanonu a Turecku.

Společná jednání premiérů

Premiér Bohuslav Sobotka se setkává s britským ministerským předsedou Davidem Cameronem pravidelně. Poslední bilaterální jednání předsedů vlád se uskutečnilo loni v červnu v Bratislavě na okraj bezpečnostní konference Globsec. V prosinci spolu premiéři hovořili telefonicky o aktuálních evropských tématech a ministerský předseda Cameron se zúčastnil také pravidelné koordinace zemí V4 před prosincovou Evropskou radou. Do České republiky přijel britský premiér Cameron na pozvání předsedy vlády Sobotky, a to po více než čtyřech letech.

Obě země dlouhodobě budují rovněž vzájemnou vojenskou spolupráci. Od r. 2000 působí ve Vyškově Britský vojenský poradní a výcvikový tým pro střední a východní Evropu (BMATT). Jeho hlavním úkolem je asistence při rozvoji armád spojeneckých a partnerských zemí. Kurzů se účastní zástupci zemí NATO, EU, Partnerství pro mír, ale také z Afghánistánu, Alžírska, Maroka či Tuniska. Vláda ČR schválila v průběhu loňského roku prodloužení BMATT na dalších 5 let do roku 2020.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie