Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 12. 2014 18:31

Premiér Sobotka podepsal s francouzským premiérem Vallsem dohody o prohloubení spolupráce obou zemí

Podpis dohody, 8. prosince 2014.
Podpis dohody, 8. prosince 2014.
V rámci dvoudenní návštěvy České republiky se v pondělí 8. prosince 2014 setkal francouzský premiér Manuel Valls s předsedou vlády ČR Bohuslavem Sobotkou. Společně jednali především o vzájemných vztazích obou zemí. Podepsali také důležité dohody o budoucí spolupráci.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Hlavními tématy jednání byla dále oblast obchodu a investic či energetika a aktuální mezinárodní otázky. Premiér Sobotka připomněl, že od poslední návštěvy francouzského předsedy vlády uplynulo už 16 let.

Kromě premiéra Sobotky se setkání zúčastnil také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.
Při této příležitosti byl podepsán mimo jiné Akční plán Francouzsko-českého strategického partnerství na období 2014–2018, který by měl prohloubit spolupráci v oblasti hospodářství, energetiky či i školství a kultury. Oba premiéři podepsali také Smlouvu mezi Francouzskou a Českou republikou o spolupráci v oblasti průzkumu a využití kosmického prostoru k mírovým účelům.

Ministr školství Marcel Chládek pak společně s francouzským státním tajemníkem pro evropské záležitosti Harlemem Désirem podepsal Francouzsko-české prohlášení o vzájemném uznávání diplomů a studia. Dalším dokumentem byla Dohoda o spolupráci mezi Francouzskou agenturou pro správu radioaktivních odpadů ANDRA a českým státním orgánem Správa úložišť radioaktivních odpadů SÚRAO, kterou stvrdili podpisem Jiří Slovák, ředitel SÚRAO, a Pierre-Marie Abadie, generální ředitel ANDRA.

Premiér Valls potvrdil, že pro Francii je stejně jako pro Českou republiku jaderná energetika prioritou a chce v této oblasti s Českem nadále spolupracovat. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou podle něj velmi vřelé.

V úterý 9. prosince si oba premiéři společnou snídaní připomenou snídani bývalého prezidenta Francouzské republiky Françoise Mitterranda s Václavem Havlem a dalšími představiteli českého disentu 9. prosince 1988. Setkání na Velvyslanectví Francouzské republiky se zúčastní také ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier nebo bývalý předseda Senátu Petr Pithart či bývalá první dáma Dagmar Havlová. Poté předsedové obou vlád vystoupí na jednání Francouzsko-českého ekonomického fóra na Ministerstvu zahraničních věcí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie