Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 3. 2022 18:17

Premiéři V4 jednali s britským předsedou vlády o situaci na Ukrajině, shodli se na snížení energetické závislosti na Rusku

Setkání premiérů zemí V4 s předsedou vlády Velké Británie Borisem Johnsonem se konalo v Londýně, 8. března 2022.
Setkání premiérů zemí V4 s předsedou vlády Velké Británie Borisem Johnsonem se konalo v Londýně, 8. března 2022.
Předseda vlády Petr Fiala se v úterý 8. března 2022 zúčastnil v Londýně jednání lídrů zemí V4 s britským premiérem Borisem Johnsonem. Hlavním tématem setkání byla evropská bezpečnost v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Premiér následně v rámci bilaterálních jednání diskutoval s Borisem Johnsonem o vzájemných vztazích obou zemí, obranné spolupráci či obchodu.

Předseda vlády Petr Fiala zamířil do Londýna na jednání zaměřené především na ruskou agresi na Ukrajině. Návštěvu Londýna začal český premiér jednáním s dalšími předsedy vlád zemí Visegrádské skupiny. „Je potřeba, abychom dále společně postupovali jako státy Visegrádské skupiny. Státy, které jsou velmi silně zasaženy dopady války nebo ruské agrese na Ukrajině. Je potřeba dál postupovat ve společném postoji, hledat cesty, jak zvládnout některé ty dopady, ať už to jsou ceny energií nebo uprchlická krize, které všechny naše státy čelí. A samozřejmě bezpečnostní výzvy, které jsou před námi a před celou Evropou,“ uvedl předseda vlády.

Následně se premiéři zemí V4 setkali s britským předsedou vlády Borisem Johnsonem. Jednání se zaměřilo na vzájemnou spolupráci a postup v řešení ruské agrese na Ukrajině. Shodli se na úzké koordinaci společného postupu proti ruské agresi, a to včetně sankcí. Vzhledem k dění na Ukrajině byla důležitým bodem schůze také energetická situace v Evropě. „Společně s ostatními premiéry V4 a Borisem Johnsonem jsme se shodli, že budeme i nadále posilovat naši spolupráci v oblasti kyberbezpečnosti. Shodli jsme se také na tom, že musíme snížit energetickou závislost na Rusku a nadále společně postupovat proti ruské agresi na Ukrajině,“ shrnul jednání premiér.

Premiér Fiala se odpoledne setkal s Borisem Johnsonem na bilaterálním jednání. Předsedové vlád diskutovali především o aktuálním dění na Ukrajině. Dále se zabývali otázkami česko-britských vztahů, a to včetně obranné spolupráce či obchodu. Velká Británie v současnosti patří mezi přední obchodní partnery ČR. Britský trh je pro český export jeden z největších.

Naše jednání bylo velmi přátelské. Považuji Británii za důležitého partnera jak pro státy střední Evropy, tak samozřejmě speciálně pro Českou republiku. Naše vztahy jsou dlouhodobě velmi úzké. Bavili jsme se o vztazích České republiky a Velké Británie a o tom, že máme na co navazovat. Probrali jsme rovněž součinnost obou zemí například v oblasti vojenské spolupráce a řeč přišla i na nadcházející předsednictví ČR v Radě Evropské unie,“ řekl k jednání Petr Fiala.

Český předseda vlády kromě jednání také navštívil památník Bitvy o Británii, kde položením věnce uctil památku letců, kteří položili život při obraně Velké Británie během druhé světové války.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie