Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 7. 2017 17:04

Premiéři zemí V4 jednali s prezidentem Egypta o vzájemném obchodě i bezpečnostní situaci

Společná tisková konference po jednání předsedů vlád zemí V4 s prezidentem Egyptské arabské republiky, 4. července 2017.
Společná tisková konference po jednání předsedů vlád zemí V4 s prezidentem Egyptské arabské republiky, 4. července 2017.
Předsedové vlád zemí Visegrádské skupiny, včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky, pokračovali v Budapešti v úterý 4. července 2017 odpoledne v summitu V4 za účasti egyptského prezidenta Abd al-Fattáha as-Sísího. Hlavními tématy jednání byly vztahy EU–Egypt, nové bezpečnostní výzvy i ekonomická spolupráce. Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal také s maďarským premiérem Orbánem o spolupráci v hospodářství i vědě.

Dalšími tématy společného jednání českého premiéra Bohuslava Sobotky, polské premiérky Beaty Szydlové, slovenského premiéra Roberta Fica, maďarského premiéra Viktora Orbána a egyptského prezidenta Abd al-Fattáha as-Sísího byla role Egypta při řešení regionálních bezpečnostních problémů, boj s terorismem, řešení nelegální migrace či energetická bezpečnost.

Visegrádská skupina podle premiéra Bohuslava Sobotky respektuje stabilizační roli, kterou Egypt sehrává v regionu Blízkého východu a severní Afriky. Evropská unie a Egypt podle něj sdílejí stejné obavy v řadě oblastí a i proto země V4 stojí o další rozvoj unijně-egyptských vztahů. Vítají také návrh EU, aby se v červenci tohoto roku uskutečnila Asociační rada. Státy V4 mohou Egyptu nabídnout své zkušenosti především v oblasti vzdělávání a rozvoji obnovitelných zdrojů energie. Předsedové zemí V4 také ocenili pozitivní roli Egypta při správě migračních toků. Zároveň ale apelovali na zlepšení situace v oblasti demokracie, právního státu a ochraně lidských práv, které patří k prioritám zahraniční politiky zemí EU.

V otázce nových bezpečnostních výzev a boje s terorismem státy V4 vyjádřily soucit i rozhořčení nad množstvím egyptských obětí teroristických útoků. Uvítaly také politický a bezpečnostní dialog mezi EU a Egyptem. Egypt je prioritním partnerem při stabilizaci celé oblasti, ať už jde o mírový proces mezi Izraelci a Palestinci, bezvládí v Libyi, katarskou krizi či konflikt v Jemenu.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky má Egypt strategický význam i pro energetickou bezpečnost Evropy. Přes Suezský průplav převáží tankery zkapalněný zemní plyn a země by měla rozvíjet také svá nová naleziště zemního plynu.

Předsedové vlád V4 a prezident Egypta se věnovali také ekonomické spolupráci. Země EU jsou největším obchodním partnerem Egypta s celkovým objemem vzájemného obchodu 19,4 mld. eur. Zároveň připomněli výhrady EU k egyptskému přístupu k obchodní liberalizaci, problematické jsou především neúměrné netarifní bariéry pro firmy vyvážející do Egypta.

Jednání s maďarským premiérem Orbánem

Následně se premiér Bohuslav Sobotka setkal s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Hovořili společně především o bilaterálních otázkách včetně hospodářské spolupráce. V roce 2015 dosáhl celkový objem vzájemné česko-maďarské obchodní výměny rekordní hodnoty 7,23 mld. eur. Další potenciál pro její navýšení je podle premiéra Bohuslava Sobotky například v energetice a obranném a leteckém průmyslu.

Dalším tématem byla spolupráce ve vědě, neboť ČR, Maďarsko a také Rumunsko jsou hostitelskými státy laserových center v rámci evropské výzkumné infrastruktury ELI. Ta je vůbec první panevropskou výzkumnou infrastrukturou budovanou v nových členských státech EU plně za využití prostředků Evropských strukturálních a investičních fondů.

Premiéři obou zemí spolu jednali i o spolupráci v rámci Visegrádské skupiny a rozvoji celého středoevropského regionu. Předseda vlády Bohuslav Sobotka zdůraznil, že ČR má zájem o otevřenost spolupráce ze strany V4 ve vztahu i k dalším členským zemím EU.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka zároveň svému maďarskému protějšku popřál mnoho štěstí během předsednictví ve Visegrádské skupině, kterého se Maďarsko ujalo 1. července 2017.

V dopolední části summitu se předsedové vlád zemí Visegrádské skupiny zaměřili na sjednocení postoje v otázce porušení smlouvy k přerozdělení migrantů, směrnici o vysílání pracovníků i Evropský pilíř sociálních práv. Premiér Bohuslav Sobotka se také sešel s egyptským prezidentem Sísím.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie