Aktuálně

14. 12. 2009 17:37

Prohlášení Jana Fischera k politické situaci po schválení zákona o rozpočtu

Prohlášení předsedy vlády Jana Fischera k politické situaci po schválení zákona o státním rozpočtu na rok 2010

1/Předsedou vlády jsem byl jmenován v důsledku vnitropolitické krize a neschopnosti politických stran vytvořit normální politickou vládu. Mému jmenování předcházela dohoda tří politických stran a pověření jsem přijal s cílem dovést v klidu zemi k parlamentním volbám. Tento úkol trvá i po zrušení termínu předčasných parlamentních voleb.

2/ Vláda jejímž jsem předsedou se v Poslanecké sněmovně neopírá o jasně definovanou koalici politických stran a hlasování o jejích návrzích - včetně návrhu zákona o státním rozpočtu - je tedy především odpovědností samotných politických stran a jejich vyjednávání. Současná vláda nemůže nahrazovat neschopnost, či neochotu politických stran mezi sebou spolupracovat.

3/ Vláda předložila návrh rozpočtu na rok 2010, který připravila na základě parametrů s nimiž Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas, když letos v říjnu podpořila tzv.vládní balíček úsporných opatření. Vládou navržený schodek 5,3 % HDP odpovídá mému veřejnému závazku, s nímž jsem spojil své pokračování v roli předsedy vlády.

4/Výsledek hlasování v Poslanecké sněmovně o návrhu rozpočtu, respektive rozhodnutí Sněmovny o změně struktury výdajů v objemu 12,5 miliard korun, splnění tohoto mého závazku (udržet schodek na hranici 5,3 HDP) ohrožuje. Část změn provedených v rozpočtu Poslaneckou sněmovnou jde totiž na úkor mandatorních výdajů státu, a ve skutečnosti je tak skrytým zvýšením schodku státního rozpočtu, a s tím jako předseda vlády nemohu souhlasit.

5/ Za této situace vláda využije všech možností, které vládě dává zákon, aby schodek státního rozpočtu udržela na deklarované hranici 5,3% HDP. K tomu povedou následující kroky:

A/ 5,1 miliardy korun, o které byl zkrácen rozpočet Fondu dopravní infrastruktury, budou na základě rozhodnutí Poslanecké sněmovny pokryty převodem z privatizačního účtu, respektive dividendou ČEZ.

B/ 3,1 miliardy korun, o které byly Sněmovnou zkráceny kapitoly vybraných resortů, vláda uspoří v rámci jednotlivých kapitol, případně v mimořádných případech rozhodne o krytí výdajů na úkor rozpočtové rezervy.

C/ 4,0 miliardy korun vláda získá plošným vázáním výdajů státního rozpočtu v kapitolách, kterým Poslanecká sněmovna rozpočet nesnížila. To v průměru na jednu vázanou kapitolu rozpočtu činí 5%, přičemž z vázání výdajů budou vyloučeny výdaje jako důchody, sociální dávky, výdaje na vědu a výzkum, kofinancování EU atd. V pololetí vláda vyhodnotí plnění státního rozpočtu a v případě, že se bude vyvíjet pozitivně, vázané výdaje uvolní.

Jan Fischer, předseda vlády ČR, Praha 14.12.2009

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie