Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 4. 2021 17:47

Prohlášení předsedů vlád Visegrádské skupiny

Předseda vlády během videokonferenčního jednání V4, 26. dubna 2021.
Předseda vlády během videokonferenčního jednání V4, 26. dubna 2021.
V pondělí 26. dubna se uskutečnilo videokonferenční jednání předsedů vlád V4, které bylo svoláno v reakci na poslední dění související s Vrbětickou kauzou. Výsledkem jednání je přijetí společné V4 deklarace, která vyjadřuje solidaritu s Českou republikou.

Prohlášení předsedů vlád Visegrádské skupiny ve věci solidarity s Českou republikou v souvislosti s nedávnými kroky Ruské federace

My, předsedové vlád Polska, Maďarska a Slovenska vyjadřujeme plnou solidaritu s naším blízkým partnerem a sousedem Českem v záležitosti zapojení agentů ruské vojenské rozvědky do výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014.

Odsuzujeme tento další hanebný akt agrese a porušení mezinárodního práva ze strany Ruska na evropské půdě. Rovněž odsuzujeme nepřiměřená opatření, která Rusko přijalo v reakci na zcela oprávněné rozhodnutí České republiky vyhostit 18 ruských příslušníků tajných služeb ze svého území, a nabízíme Česku naši diplomatickou a konzulární podporu.
 
Společně s premiérem Česka silně odsuzujeme nezákonné a násilné činy provedené agenty ruské rozvědky. Nedopustíme, aby tyto aktivity rozdělily Evropu. Země Visegrádské skupiny jsou společně s ostatním členskými státy Evropské unie odhodlány přijmout opatření k posílení naší odolnosti.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie