Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 12. 2010 18:00

Prohlášení premiéra Petra Nečase ke stávce zaměstnanců veřejného sektoru

Respektuji právo každého občana České republiky vyjádřit svůj nesouhlas formou demonstrace nebo stávky. Mám naprosté pochopení pro jakýkoli kultivovaný protest, kterým občané dávají najevo svůj názor.

Na druhé straně ale musím zásadně odmítnout záměr odborové centrály využít zítřejší stávku zaměstnanců veřejného sektoru proti připravovaným vládním reformám.

Odborová centrála tím dává jasně najevo, že jí nejde o korektní obhajobu práv zaměstnanců, ale že chce ve spolupráci s levicovou opozicí rozehrát politickou hru, která může ve svých důsledcích způsobit destabilizaci naší ekonomiky a případně i naší země.

Vládní úsporná opatření jsou nezbytným minimem, které umožní stabilizovat státní rozpočet na rok 2011. Bez nich by rozpočet na příští rok zkolaboval. Od snížení objemu platu ve veřejném sektoru o 10 % nemůžeme ustoupit a neustoupíme proto, že by bylo vyloučeno schválení věrohodného státního rozpočtu.

Na snížení platu přistoupily v uplynulých letech statisíce lidí v soukromém sektoru. Ve druhém čtvrtletí letošního roku přišlo meziročně o práci 84 tisíc zaměstnanců soukromých firem. Ve veřejném sektoru nepřišel o práci nikdo, naopak 6000 zaměstnanců přibylo. Není možné pokračovat v rozevírání nůžek mezi příjmy zaměstnanců veřejného a soukromého sektoru ve prospěch zaměstnanců veřejného sektoru. I veřejný sektor musí dýchat s ekonomikou.

Koaliční vláda dostala od voličů mandát kormidlovat naši zemi ke konkurenceschopnosti, vyrovnaným rozpočtům a dlouhodobé prosperitě. Nedostali jsme mandát čekat, až v našich veřejných financích začnou dělat pořádek úředníci mezinárodních institucí, k čemuž dochází v některých členských státech EU. Pokud neprovedeme zásadní reformy nyní, budeme k nim stejně donuceni v budoucnosti. O to dramatičtější a rychlejší pak tyto reformní změny budou muset být. Vývoj ekonomiky i veřejných financí, ale také demografický vývoj v České republice zkrátka není možné ignorovat. Proto také prosazujeme maximálně sociálně citlivé reformní kroky.

Vláda, které předsedám, nemá strach z nepopulárních kroků. Budeme přesvědčovat českou veřejnost, že tyto kroky jsou nezbytné a správné. Budeme pokračovat v přípravě a prosazování reforem a ve snižování zadlužování naší země. Je to slib, který jsme dali voličům a občanům této země a hodláme ho splnit.

Současně bych chtěl poděkovat výrazné většině pracovníků veřejného sektoru, kteří se nepřipojí k zítřejší stávce. Tohoto výrazu občanské odpovědnosti si velmi vážím. Uděláme všechno pro to, aby se veřejný sektor poté, co projde zefektivněním, mohl díky stabilitě veřejných financí zdárně rozvíjet a aby připravil dobré podmínky pro své zaměstnance.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie