Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 1. 2024 13:00

Projev předsedy vlády Petra Fialy ze slavnostního setkání u příležitosti Dne památky holokaustu

Premiér Petr Fiala při projevu na vzpomínkovém setkání u příležitosti Dne památky obětí holocaustu, 26. ledna 2024.
Premiér Petr Fiala při projevu na vzpomínkovém setkání u příležitosti Dne památky obětí holocaustu, 26. ledna 2024.
Premiér Petr Fiala vystoupil v pátek 26. ledna 2024 na setkání u příležitosti Dne památky holokaustu v Senátu Parlamentu České republiky.

Vážený pane předsedo Senátu, vážený pane předsedo Federace židovských obcí, vážení přeživší a pozůstalí, excelence, dámy a pánové,

připomínáme si mezinárodní Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti, který připadá na zítřejší výročí dne, kdy byl v roce 1945 osvobozen osvětimský koncentrační tábor.

Holocaust byl největším zločinem v moderních dějinách Evropy. Připravil o život miliony Židů, ale také Romů, příslušníků nejrůznějších menšin, odpůrců nacismu a dalších obětí.

Všechno to byli lidé, kteří se ničím neprovinili. Zaplatili svým životem jenom za to, že se lišili, nebo ani nelišili, jen měli jiný původ, rodinu. Byli v této zemi i jinde v Evropě doma – a pak jednoho dne nevysvětlitelně a nepochopitelně ze dne na den zmizeli.

Je důležité, abychom si připomínali jejich osudy, a já chci poděkovat všem institucím, muzeím i jednotlivcům, kteří se o to snaží.

Holocaust se pro generace lidí na celém světě stal jedním z klíčových milníků naší historie. Naléhavě nám připomíná, že se v lidech kromě dobra skrývá i zlo, a my se musíme neustále snažit, aby nedostalo příležitost ovládnout naši společnost.

Zkušenost holocaustu stvořila všeobecně přijímanou společenskou dohodu. Étos celého poválečného světa byl založen na heslu Nikdy víc.

Bylo to heslo naléhavé a pro všechny srozumitelné. Znamenalo, že jsme se poučili. Že si uvědomujeme, jak nebezpečné je ukázat na někoho prstem a dát mu vinu za mé vlastní problémy.

Jak krátkozraké je dát průchod nenávisti a dívat se stranou, když se s kýmkoli přestane zacházet jako s lidskou bytostí. A že se to nemá dělat ani v maličkostech.

Tento étos jako by teď slábl. Heslo Nikdy víc se vytrácí a snaží se jej přehlušit jiná hesla. Slyšíme je v nenávistných antisemitských výkřicích na protiizraelských demonstracích po celé Evropě, které vyvolala nedávná vlna nepochopitelného násilí v Izraeli.

Každý den zaznívají na sociálních sítích, kde lehkomyslně vyzývají k likvidaci té či oné etnické skupiny.

Mělo by nás to znepokojovat. Vzrůstající antisemitismus a etnická nenávist je vždy dobrým „lakmusovým papírkem“ toho, že se světem není něco v pořádku.

Přichází, když lidé začínají zapomínat na ono zásadní historické poučení, že zlo je nám v každém okamžiku blízko a může se mezi nás kdykoli vrátit.

Proto projevy násilí nesmíme tolerovat. Tak to vždy začíná.

Snažme se prosím všichni mluvit s lidmi, které zaslepuje nenávist, neznají historii nebo si neuvědomují, co všechno hrozí, když lidé začnou přijímat agresi jako něco běžného či dokonce příznivého. Snažme se nedat ani milimetr prostoru v nás pro nenávist, antisemitské postoje a šíření zla.

My všichni máme společnou odpovědnost chránit slabší a bojovat proti nenávisti. V každé době. Každý den.

Děkuji vám.

Petr Fiala, předseda vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie