Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 9. 2014 16:32

Projev předsedy vlády v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR k problematice českých dětí v Norsku

Projev předsedy vlády České republiky Bohuslav Sobotky přednesený dne 16. září 2014 na 17. schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR k problematice českých dětí v Norsku

Děkuji, vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych splnil slib, který jsem dal na schůzi Poslanecké sněmovny v červnu, byl to konkrétně slib, který jsem dal panu poslanci Bendlovi z ODS, který mne 19. června ústně interpeloval ve věci problematiky českých dětí, které jsou nyní v Norsku.

Jsem velmi rád, že Poslanecká sněmovna dnes nabrala relativně rychlé tempo svého jednání. Ještě nejsou tři hodiny a už máme schválený program této schůze Poslanecké sněmovny. To bych řekl, že je skoro v dějinách našeho parlamentního systému rekord. A proto nebudu číst celou zprávu. Dovoluji si odkázat na text, který jsem si vám dovolil rozdat na začátku této schůze do lavic, tak aby všichni poslanci a všechny poslankyně měli relevantní informaci o aktivitách vládních orgánů v této věci.

Pro ty z kolegů a kolegyň, kteří neví přesně, o co se jedná, chci připomenout, že rodiče obou dětí jsou občany České republiky. Otec žije dlouhodobě v Norsku, matka začala žít v Norsku poté, co se v roce 2005 provdala. Starší chlapec se narodil v roce 2005, mladší se narodil v roce 2008. Oba dva chlapci se narodili v Norsku a zde také vyrůstali s rodiči.

V roce 2011 byli bratři rodičům odebráni z důvodu podezření na násilí v rodině a pohlavní zneužívání chlapců. Obě děti byly umístěny do přechodné pěstounské péče. Na základě později poskytnutých výpovědí dětí o údajném sexuálním zneužívání ze strany matky byl matce styk po určitou dobu zcela zakázán. Poté norská krajská komise pro sociálně právní ochranu dětí a sociální záležitosti vydala v roce 2012 rozhodnutí, kterým byly obě děti svěřeny do péče pěstounské rodiny, pouze matce byl povolen styk s dětmi. Později okresní soud matce dětí úplně zakázal kontakt. Následně došlo k rozdělení sourozenců a jejich umístění do dvou pěstounských rodin. V lednu 2013 bylo ukončeno policejní šetření, jehož výsledkem bylo zbavení matky dětí veškerých obvinění. V únoru 2013 rozhodl soud o přiznání práva styku s nezletilými dětmi matce.

Tolik tedy velmi stručně k představení celého případu. Já jsem si dovolil předložit vám písemnou zprávu, která je založena na informaci od příslušných resortů, a to konkrétně od Ministerstva práce a sociálních věcí, jemu podřízeného Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí, od Ministerstva spravedlnosti a Ministerstva zahraničí.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, chci vás ujistit, že v mandátu naší vlády, tzn. v uplynulých sedmi měsících, se všechny tyto instituce otázkou norských dětí velmi intenzivně zabývaly. Přehled aktivit je uveden v této písemné zprávě. Chci vás také informovat, že tyto aktivity jsou nyní vedeny na nejvyšší úrovni. Ministr zahraniční se při svém pobytu na konferenci v Paříži včera sešel s norským ministrem zahraničí a informoval ho o kritickém pohledu české strany na situaci obou dětí v Norsku, zejména na to, že tyto děti jsou rozděleny, tzn. že jsou umístěny ve dvou pěstounských rodinách. Čili norská strana má jasné signály na vládní úrovni od vlády České republiky, že tuto věc velmi pečlivě sledujeme. Chtěl bych dodat – a určitě se k tomu doberete, pokud se se zprávou seznámíte –, že v současné době je na rozhodnutí matky dětí, zda požádá v Norsku o revizi posledního rozhodnutí norského soudu. Ministerstvo zahraničí je nadále prostřednictvím našeho zastupitelského úřadu v Oslo v kontaktu s matkou dětí, také s její advokátkou a bude jí v rámci svých kompetencí nápomocno.

Zpráva také poskytuje informaci o tom, že matka dětí podala proti Norsku stížnost u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Jakmile bude tato stížnost soudem notifikována České republice, bude možno zvážit způsob intervence v tomto řízení prostřednictvím Ministerstva spravedlnosti podle čl. 36 Evropské Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, chci zdůraznit nad rámec této písemné zprávy, kterou jste obdrželi, že česká vláda se snaží poskytnout maximální potřebnou pomoc při řešení celé záležitosti. Vláda udělala podrobnou revizi případu a podniká nyní prostřednictvím konkrétních úřadů kroky i na nejvyšší diplomatické úrovni. Pevně věřím, že po zaktivizování všech kompetentních účastníků se tento problém podaří co nejdříve vyřešit ku prospěchu dětí a ku prospěchu jejich rodiny.

Tolik na okraj písemné zprávy, kterou jsem Poslanecké sněmovny předložil k problematice českých dětí v Norsku. Děkuji.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie