Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 11. 2014 15:21

První společné jednání národní a krajských tripartit: Tématem hospodářský růst a zaměstnanost

Zástupci tripartity se v pondělí 10. listopadu 2014 setkali k historicky prvnímu společnému jednání s krajskými tripartitami.
Zástupci tripartity se v pondělí 10. listopadu 2014 setkali k historicky prvnímu společnému jednání s krajskými tripartitami.
Zástupci Rady hospodářské a sociální dohody ČR se v pondělí 10. listopadu 2014 setkali k historicky prvnímu společnému jednání s krajskými tripartitami. Hlavními tématy, které se projednaly v pražském Lichtenštejnském paláci, byly podpora hospodářského růstu a zaměstnanosti, čerpání evropských prostředků, reforma středního školství a také sociální dialog v krajích.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Předseda vlády Bohuslav Sobotka seznámil sociální partnery s Akčním plánem na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti, který vychází z významných strategických a koncepčních materiálů vlády a návrhů opatření pro podporu hospodářského růstu ČR. Cílem plánu je zajistit, aby opatření, na kterých je dlouhodobá shoda, byla co nejrychleji realizována. Akční plán počítá mimo jiné s investicemi do výstavby páteřní infrastruktury, která zlepší dopravní obslužnost v krajích.

Premiér také na společném jednání představil dva nedávno schválené klíčové materiály Ministerstva práce a sociálních věcí. A to Aktivizační opatření k řešení nepříznivé situace na trhu práce a Strategii politiky zaměstnanosti do roku 2020.

Zástupci jednotlivých krajských tripartit informovali premiéra Bohuslava Sobotku o sociálních dialozích v regionech, o řešených tématech a také o samotném fungování krajských organizací.

Společné setkání národní a krajských tripartit je dalším významným krokem k posílení sociálního dialogu. V tomto formátu by se měli zástupci tripartit scházet jednou do roka. Národní tripartita bude o dění v regionech informována průběžnými zprávami a v případě nutnosti by se určitá témata z krajů projednávala s krajskými zástupci na jednání národní tripartity.

Za dobu mandátu vlády Bohuslava Sobotky se zástupci národní tripartity sešli již devětkrát. Vládní kabinet tak jednoznačně deklaruje, že klade důraz na spolupráci se sociálními partnery. Nyní komunikace sociálních partnerů dostává širší možnosti k hledání tolik potřebného celospolečenského konsenzu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie