Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 1. 2010 13:47

Rada hospodářské a sociální dohody ČR dnes jednala o protikrizovém vývoji

Zástupci tripartity se dnes sešli, aby projednali východiska z krize v blízkém a střednědobém horizontu a novelu zákona o sociálních službách.

Jednání však skončilo dohodou jednotlivých zástupců tripartity o tom, že budou vycházet z jiného než vládního návrhu. Bude jím program, který sestavili zástupci odborů spolu se zaměstnavateli.

Dokument obsahuje 21 bodů a bude se podle něj řešit například zvýšení konkurenceschopnosti českých podniků, zrovnoprávnění OSVČ se zaměstnanci, ale také snižování korupce.

Vznikne proto speciální tým pro hospodářskou politiku, který bude zastupovat například ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka či ministr financí Eduard Janota. Tým se bude 21 body zabývat na schůzce 28. ledna tohoto roku v Parlamentu. Jeho úkolem bude sestavit body, na kterých se budou moci shodnout zástupci vlády, odborů i zaměstnavatelů. Koncovým návrhem by se tak podle premiéra Jana Fischera mohla vláda zabývat na svém zasedání 8. února.

Projednávaný vládní materiál se týkal například konsolidace veřejných rozpočtů, vyšších daní či boje proti korupci. Jeho cílem je snížení podílu deficitu veřejných rozpočtů na HDP po roce 2013 pod hranici tří procent, což je limit, který je podle Maastrichtských kritérií nutný pro přijetí eura.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie