Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 6. 2015 13:45

Regionální tripartita projednala podporu zaměstnanosti i rozvoj dopravní infrastruktury

V pondělí 22. června 2015 se uskutečnilo druhé společné jednání celostátní a krajských Rad hospodářské a sociální dohody.
V pondělí 22. června 2015 se uskutečnilo druhé společné jednání celostátní a krajských Rad hospodářské a sociální dohody.
V pondělí 22. června 2015 se v Lichtenštejnském paláci v Praze uskutečnilo historicky druhé společné jednání celostátní a krajských Rad hospodářské a sociální dohody. Tématem byla například zpráva o vývoji na trhu práce v roce 2015 nebo rozvoj dopravní infrastruktury. Následovalo jednání 119. plenární schůze RHSD, kde se hovořilo o čerpání prostředků EU a stavu přípravy programů či o novelizaci stavebního zákona.

Podpora zaměstnanosti

Členové vlády v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou diskutovali se zástupci odborů, zaměstnavatelů a regionů o přijatých proaktivních opatřeních v oblasti zaměstnanosti. Vláda také chystá do regionů s největší nezaměstnaností, tedy Moravskoslezského a Ústeckého kraje, výjezdní zasedání. První se uskuteční už letos v červenci.

Kabinet Bohuslava Sobotky už podnikl řadu kroků, které v rámci aktivní politiky zaměstnanosti podpořily vytváření nových pracovních míst. Rozšířil například okruh regionů, ve kterých v rámci investičních pobídek podpoří nová pracovní místa. Nedávno přijatou novelou chce také pomoci regionům s nejvyšší nezaměstnaností, ve kterých nabídne podporu na nové pracovní místo 100 tisíc korun nebo přispěje na rekvalifikační kurzy a školení.

Priority rozvoje dopravní infrastruktury

Dalším tématem jednání tripartit byly priority výstavby a rozvoje dopravní infrastruktury v jednotlivých krajích ČR. Tímto krokem vláda vyšla vstříc přání krajů, se kterými opravy silnic řešila na nedávné společné schůzi.

Materiál Priority výstavby a rozvoje dopravní infrastruktury v jednotlivých krajích ČR, který byl na jednání předložen, obsahuje přehled akcí financovaných Státním fondem dopravní infrastruktury v roce 2015 i Harmonogram realizace Dopravní strategie 2014–2020.

Vláda už, poprvé v historii, poskytla finanční prostředky z rozpočtu na rok 2015 na silnice II. a III. třídy. Tyto peníze půjdou na jejich obnovu včetně mostů.

Jednání plenární schůze RHSD

Na plenární schůzi poté členové tripartity projednali například zprávu o čerpání prostředků z evropských fondů, rozvoj dopravy a dopravní infrastruktury, novelizaci stavebního zákona nebo Akční plán rozvoje cestovního ruchu v letech 2016–2020.

Sociální partneři ocenili, že se podařilo schválit všech deset operačních programů, u dvou se už začaly vypisovat první výzvy. V oblasti dopravy se kromě silničních komunikací řešila také železnice a lodní doprava. Zástupci tripartity se shodli také na prioritní přípravě dvou zákonů, které mají velký vliv na hospodářský růst v příštích letech. Jedná se o novelizaci stavebního zákona a přípravu zákona o veřejných zakázkách.

Společná jednání tripartit

Poprvé se celostátní a regionální tripartity na společném jednání sešly 10. listopadu 2014. Hlavním tématem diskuze byla podpora hospodářského růstu, čerpání evropských prostředků nebo snížení nezaměstnanosti.

Další společné jednání regionálních a celostátní tripartity by se mělo uskutečnit na začátku roku 2016.

Další rozvoj spolupráce

Aktivní sociální dialog i na úrovni krajů je jedním ze závazků vlády Bohuslava Sobotky. Plánuje ho také rozšířit i směrem k sousedním zemím. V září tohoto roku se proto uskuteční historicky první společné jednání tripartit České a Slovenské republiky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie