Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 5. 2014 14:45

Rok 2014 bude pro české stavebnictví i ekonomiku rokem hospodářského obratu

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se 29. května 2014 zúčastnil celostátní konference Setkání lídrů českého stavebnictví 2014. Zdroj: ceec.eu
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se 29. května 2014 zúčastnil celostátní konference Setkání lídrů českého stavebnictví 2014. Zdroj: ceec.eu
Projev předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky 29. května 2014 v sídle České národní banky na celostátní konferenci Setkání lídrů českého stavebnictví 2014. Konference se také zúčastnil prezident České republiky Miloš Zeman, ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Vážené dámy, vážení pánové,

jedním z úkolů české vlády je nesníst dort pro české stavebnictví, to si myslím, že je hodně důležité téma v kontextu debaty o podobě státního rozpočtu na rok 2015, kterou v tuto chvíli v rámci české vlády vedeme. Souhlasím také s tím, že to, co je nezbytné, nejsou krásné a dlouhé projevy, ale naprosto konkrétní kroky, které se učiní zejména v oblasti změn legislativy a v oblasti konkrétní podoby rozpočtové politiky vlády.

Dovolte mi, abych o tom při této příležitosti něco málo řekl.

Jak už zde zaznělo, česká ekonomika prošla v nedávné minulosti krizovým obdobím, což se samozřejmě odrazilo i na vývoji českého stavebnictví, které je přirozeně na vývoj ekonomiky úzce navázáno.

Naše stavebnictví má za sebou pět dlouhých let poklesu a stagnace, a je potřeba přiznat, že na vině je i vládní politika posledních let, protože v této vládní politice velmi často převažovalo krátkozraké účetnictví nad strategickou ekonomickou rozvahou.

Nejen otázka útlumu investičních aktivit státu, ale také snížená schopnost čerpat evropské dotace ještě prohloubily dopady ekonomické krize na české stavebnictví.

Myslím si, že tady nemusím připomínat, že Česká republika byla v loňském roce nejhorší mezi všemi státy Evropské unie, pokud jde o množství prostředků, o které jsme nenávratně přišli tím, že jsme je nebyli schopni zvládnout včas a řádně dočerpat.

Předpokládám, že rok 2014 bude pro české stavebnictví stejně jako pro českou ekonomiku rokem hospodářského obratu. České ekonomice se začíná dařit. A jak jsme viděli, první pozitivní čísla přicházejí i z oblasti stavebnictví.

Určitě za oživením stavební produkce a dobrými výsledky v porovnání s loňským prvním čtvrtletím stojí i letošní mimořádně teplá zima, určitě za tím stojí i nízká srovnávací základna z minulého roku.

Přesto ale věřím, že se podařilo minimálně zastavit negativní trend a že české stavebnictví se odrazilo ode dna.

Těší mě, že důvodem pozitivního vývoje je také velký nárůst veřejných stavebních zakázek v letošním roce.

Stát je v České republice největším investorem a zadavatelem stavebních zakázek. A podpora investic a podpora udržitelného růstu ekonomiky včetně tvorby nových pracovních míst je klíčovou prioritou vlády.

 To, co se změnilo je fakt, že hospodářská politika vlády má nyní dva hlavní cíle. V minulosti měla cíl pouze jeden. A to snižování deficitu veřejných rozpočtů.

Současná hospodářská strategie vlády má za prvé jako svůj cíl udržitelnost veřejných rozpočtů, včetně toho, abychom deficity udrželi pod 3 % procenty HDP. Současně ale máme také druhý cíl hospodářské politiky. A tím je právě podpora růstu a podpora nových pracovních příležitostí.

Je zřejmé, že potřebujeme stabilní a transparentní podnikatelské a právní prostředí, a potřebujeme ho pro to, aby se stavebnictví mohlo rozvíjet. Potřebujeme také podporu v podobě nezbytné novelizace některých zákonů.

Chci vás informovat, že Ministerstvo pro místní rozvoj zahájilo práce na novele zákona o veřejných zakázkách, kterou bychom rádi schválili ještě v letošním roce.

Chtěli bychom skutečně reflektovat praktické zkušenosti všech uživatelů zákona. To znamená jak zadavatelů veřejných zakázek, tak také uchazečů.

 Cílem je zrychlit zadávání veřejných zakázek, aniž bychom slevili z požadavků na transparentnost. Cílem je, aby se v naší zemi znovu zrychlilo čerpání prostředků, které jsou ve veřejných rozpočtech vyčleňovány na investice a které nejsme schopni utratit a nebyli jsme schopni utratit právě proto, že se příliš vleče zadávání veřejných zakázek a není proto žádný praktický důvod kromě toho, že máme legislativu, která není dobře nastavena. Ještě v letošním roce bychom proto rádi prosadili v parlamentu rychlou novelu zákona o zadávání veřejných zakázek.

Chci vás také informovat o tom, že vláda se pustila do přípravy systému sociálního bydlení, rádi bychom zkrátili lhůtu, kterou jsme původně měli v legislativním plánu vlády, že by do dvou let měl být nový zákon o sociálním bydlení. Definice sociálního bydlení a definice veřejné podpory pro oblast sociálního bydlení by mohl být další impuls pro oblast stavebnictví, např. v oblasti výstavby sociálních bytů nebo domů s pečovatelskou službou.

Ministerstvo dopravy pracuje na novém zákoně o liniových stavbách a tady klademe velký důraz na to, aby to bylo co nejdříve.

V obecné rovině klademe velký důraz na to, abychom zbytečně nevymýšleli již vymyšlené, tedy to, čím se můžeme inspirovat ve vyspělých okolních státech.

Vláda už schválila novelu zákona, která zvyšuje a umožňuje zvýšit výkupní ceny za pozemky pod stavbami silnic a dálnic.

Toto jsme identifikovali jako výrazně úzké místo. V důsledku minulých legislativních změn, které nebyly dobře promyšleny, se fakticky zastavily výkupy pozemků, dramaticky narostl počet případů, které by musely být řešeny vyvlastněním, a takto bychom se skutečně vůbec nikam nedostali.

Proto už leží v parlamentu návrh zákona, který zvyšuje výkupní ceny pozemků, a myslím si, že tento špunt budeme schopni odstranit, tak aby se urychlila příprava nových dopravních staveb.

Víte, že v minulých letech došlo k navýšení cen poplatků za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. To byla také nepromyšlená chyba.

Co se stalo: v řadě připravených průmyslových zón, jedná se o stovky hektarů, investoři ztratili zájem o nové investice a rozšiřování stávajících investic, protože se dramaticky zdražila cena za prodej pozemků.

 I tady má Ministerstvo životního prostředí za úkol rychle připravit novelu, abychom v průmyslových zónách tyto výkupní ceny pro investory byli schopni snížit.

Důvod, proč tento fakt zmiňuji, je, že tady nejsou jen státní zadavatelé, jsou tu i privátní zadavatelé. CzechInvest letos registruje rekordní zájem o investiční pobídky ze strany vlády, eviduje více než 100 nových žádostí. My jednáme s řadou velkých investorů ze zemí, které by chtěly v České republice realizovat poměrně výrazné investiční akce. To by mohlo samozřejmě přinést nové zakázky i v oblasti stavebnictví.

Pokud se nám podaří dosáhnout této legislativní změny, odblokujeme řadu volných průmyslových zón a je šance na to, aby za rok za dva už tyto investice měly dopad i na zakázky ve stavebnictví.

Za důležité také pokládám, že pokračujeme v programech, které mají velkou efektivitu. Je to program Nová zelená úsporám, který je financován z výnosu emisních povolenek. Důležité je také to, abychom v příštích letech vyčlenili dostatek finančních prostředků pro výdaje státního fondu dopravy.

Abychom našli finanční prostředky například na opravy našich památek, protože tady je efekt nejenom z pohledu okamžitého nárůstu stavebních zakázek, ale také z hlediska podpory turistického ruchu v České republice.

 Klíčový důraz klade vláda na dočerpání prostředků z Evropské unie a také na to, abychom nenabrali zpoždění hned na začátku, pokud jde o současnou finanční perspektivu 2014 – 2020.

To, co nás teď připravuje o desítky miliard korun, nejsou jen chyby z hlediska čerpání v minulých letech, špatně nastavené systémy, které se ještě během toho období navíc několikrát měnily, ale je to také velká laxnost a ležérnost, která tady byla před sedmi lety v okamžiku, kdy se mělo začít rychle čerpat.

Nezačalo se a my už to zpoždění teď těžko doháníme. Proto je důležité nenabrat zpoždění hned na začátku, pokud jde o tu současnou možnost využití evropských prostředků. Vláda dodržuje všechny termíny a bude je dodržovat i nadále. Cílem je mít s Bruselem dohodu o všech operačních programech do konce letošního roku tak, aby první výzvy, které se týkají jednotlivých operačních programů, mohly být vypisovány už v prvním, maximálně ve druhém čtvrtletí roku 2015. A velmi důležité je využít maximálně pro podporu hospodářského růstu také finanční prostředky, které můžeme čerpat z fondů Evropské unie.

Snažíme se v oblasti legislativy řídit pravidlem nepřijímat zbytečné zákony. Nedělat zbytečné změny. Můžete očekávat v zásadě stabilitu v oblasti daňových předpisů. Chceme se soustředit na omezení daňových úniků. Nikoliv na to, abychom měnili sazby daní každý rok.

Víte, že v letošním roce se koalice dohodla na tom, že žádné daňové změny v oblasti sazeb realizovány nebudou. Příští rok dojde v oblasti DPH ke snížení daně na tři sociálně citlivé položky, jinak se sazby DPH měnit také nebudou, totéž se týká i daně z příjmu právnických osob.

Soustředíme se na zvýšení příjmu státu zejména v oblasti konkrétních opatření proti daňovým únikům a já pevně věřím, že od slušných a poctivých podnikatelů bude mít vláda v této oblasti silnou podporu.

Dámy a pánové, to bylo několik zcela konkrétních kroků, které se vláda chystá realizovat, aby podpořila hospodářský růst, pracovní místa – také v oblasti oboru vašeho podnikání, to znamená v oblasti českého stavebnictví.



vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie