Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 9. 2014 15:23

Rozpočet pro rok 2015 schválen: Je prorůstový, zvyšuje platy státních zaměstnanců, podporuje ekonomiku i zaměstnanost

Tisková konference po jednání vlády 22. září 2014.
Tisková konference po jednání vlády 22. září 2014.
Kabinet předsedy vlády Bohuslava Sobotky v pondělí 22. září 2014 projednal a schválil návrh státního rozpočtu pro rok 2015. Vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL získala pro návrh rozpočtu na příští rok podporu sociálních partnerů i krajů, s kterými o návrhu předem jednala. Schválený rozpočet odráží vládní priority v rámci Programového prohlášení vlády a je významným krokem k pozitivním změnám v České republice.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Rychlá shoda vlády na návrhu státního rozpočtu je důkazem dobře fungující koalice, která v rámci státního rozpočtu v příštím roce investuje do priorit vlády zhruba 20 miliard korun. Schválený státní rozpočet podpoří celkový hospodářský růst země, dále investice, mimo jiné jako nástroj tvorby nových pracovních míst a soustředí se na aktivní politiku zaměstnanosti (včetně zaměstnávání handicapovaných, na jejichž podporu by mohlo jít až o 100 milionů korun více než v letošním roce). Rozpočet kabinetu premiéra Sobotky dále umožní stabilizovat oblast zdravotnictví, snížit daně pro rodiny s dětmi, důstojně valorizovat důchody a zlepšit odměňování lidí pracujících ve veřejném sektoru, jako jsou například učitelé nebo hasiči. Počítá se rovněž s postupným zvyšováním výdajů peněz na obranu, které umožní plnit spojenecké závazky ČR na mezinárodním poli.

Peníze investujeme do zvýšení mezd, penzí, dopravy, sociálních služeb, aktivní politiky zaměstnanosti, vědy a výzkumu. Pro občany to bude znamenat zvýšení jejich příjmů, příspěvky pro rodiny s dětmi, více míst v mateřských školách, zlepšení podpory seniorů, nižší ceny léků, opravené silnice a řadu dalších pozitiv. Významnou změnou oproti minulosti je také výrazný nárůst vlastních příjmů rozpočtu, které přispějí k udržení schodku pod 3 % HDP,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Státní rozpočet přinese v příštím roce vyšší investice do dopravy, a to navýšením rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. 2 miliardy korun z rozpočtu na dopravní stavby půjdou na obnovu silnic 2. a 3. tříd a jejich mostů. Významnou položkou je také 270 milionů korun, o něž vzroste rozpočet určený na rozvoj bydlení.

Vláda na svém jednání schválila také rozpočtové změny pro rok 2014, a sice navýšení objemu prostředků pro zaměstnance veřejného sektoru o 3,5 % už od 1. listopadu 2014. Platy státních zaměstnanců tak porostou rychleji už v letošním roce. Toto zvýšení bude financováno včetně odvodů částkou 975 milionů korun z prostředků, které stát ušetří v oblasti letošních původně plánovaných výdajů.

Vzhledem k tomu, že se letošní státní rozpočet vyvíjí velmi uspokojivě a dosáhneme výrazně nižšího schodku rozpočtu, než stát původně plánoval, rozhodli jsme se zlepšit odměňování zaměstnanců veřejného sektoru už v letošním roce. Jde o jedno z prorůstových opatření vlády, které směřuje k podpoře vyšší spotřeby domácností,“ upřesnil předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Dalšími rozpočtovými změnami pro letošní rok je navýšení finančních prostředků pro vysoké školy o 400 milionů korun, na vědu, výzkum a inovace o 900 milionů korun, na provoz policie a hasičů o 500 milionů korun a pro podpůrný garanční rolnický a lesnický fond také o 500 milionů korun.

Návrh státního rozpočtu pro rok 2015 bude do osmi dnů doručen Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie