Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 8. 2013 14:18

Rozpuštění sněmovny neohrozí legislativní proces

V případě rozpuštění Poslanecké sněmovny bude v naléhavých případech Senát okamžitě připravený aktivně přijímat důležitá zákonná opatření. Po společném jednání v Kramářově vile to řekl premiér Jiří Rusnok a předseda Senátu Milan Štěch.

Tisková konference po setkání předsedy Senátu Milana Štěcha s premiérem Jiřím Rusnokem, 12. srpna 2013
Tisková konference po setkání předsedy Senátu Milana Štěcha s premiérem Jiřím Rusnokem, 12. srpna 2013

Dohodli jsme se na tom, že byť bude rozpuštěna sněmovna, legislativní proces je zajištěn po tu nejnutnější dobu,“ shrnul závěr hodinového jednání předseda vlády s tím, že předpokládá, že poslanci odsouhlasí rozpuštění dolní komory parlamentu. Vláda a Senát podle slov premiéra Jiřího Rusnoka zachovají legislativní kontinuitu, a proto si obě instituce nastavily komunikační kanály tak, aby vše probíhalo co nejrychleji a okamžitě bylo možné zabezpečit chod celého státu.

Pokud dojde k rozpuštění Poslanecké sněmovny, stane se tak vůbec poprvé v historii samostatné České republiky, kdy bude nutné v případě nouze použít zákonná opatření. „Ústava počítá s tím, aby pokračovala činnost legislativní a parlamentní. Pokud vláda potřebuje některé zákony změnit, tak Senát takový návrh okamžitě přijme, pokud s ním bude souhlasit prezident republiky, ale po volbách stejně přichází Poslanecká sněmovna, která definitivně rozhodne,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch s tím, že by bezodkladně svolal schůzi, aby horní komora mohla o nutných opatřeních ihned jednat a dokázala předejít případným problémům, které by ohrozily chod země.

Odstupující premiér připustil, že ve výjimečných případech nezbude nic jiného než zákonná opatření použít. „My se tohoto institutu apriori nezříkáme, když to bude nutné, ve vzájemné koordinaci ho použijeme,“ dodal předseda vlády Jiří Rusnok, který v úterý v poledne přinese prezidentovi republiky demisi své vlády expertů. Schůzka premiéra s předsedou Senátu byla svolána v mimořádně krátkém čase od chvíle, kdy poslanci veřejně deklarovali, že chtějí předčasné volby a nepřejí si překlenovací kabinet.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie