Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 6. 2018 11:52

S francouzským prezidentem Macronem podepsal premiér Babiš Akční plán česko-francouzského strategického partnerství

Premiér Andrej Babiš s francouzských prezidentem Emmanuelem Macronem před Elysejským palácem, 30. června 2018.
Premiér Andrej Babiš s francouzských prezidentem Emmanuelem Macronem před Elysejským palácem, 30. června 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš podepsal v Paříži v sobotu 30. června 2018 společně s prezidentem Francouzské republiky Emmanuelem Macronem Akční plán strategické spolupráce pro období následujících čtyř let. Během bilaterálního jednání hovořili o otázkách Evropské unie a vzájemné spolupráci obou zemí.

Premiér Babiš zahájil návštěvu Francie jednáním s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Významným tématem schůzky byly evropské otázky, a to především rozpočet a budoucnost EU, brexit a migrace. Právě migrace byla hlavním tématem čtvrteční a páteční Evropské rady, kdy s ostatními lídry EU dospěli k přelomové dohodě v této oblasti - odmítli koncept povinných kvót na přerozdělení uprchlíků, se kterým ČR dlouhodobě zásadně nesouhlasila. Oba partneři dále hovořili o bilaterální spolupráci v oblasti bezpečnosti, kooperaci regionálních uskupení Visegrádské skupiny nebo Slavkovského formátu s Francií a dalšími zeměmi EU.

„Věnovali jsme se především evropským tématům, mezi které bezpochyby patří i rozpočet EU, a jsem rád, že jsem mohl panu prezidentovi vysvětlit český postoj. Dotkli jsme se také jednostranné americké obchodní politiky vůči evropským zemím a potřeby zabránit eskalaci transatlantické obchodní relace. Myslím, že náš dnešní rozhovor byl velmi užitečný, a já pevně věřím, že v diskusi o důležitých tématech budeme i nadále pokračovat,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš, který zároveň francouzskému prezidentovi Macronovi poděkoval za roli, kterou Francie hrála při vzniku Československa v roce 1918.

Český předseda vlády pak podepsal s francouzským prezidentem v pořadí již čtvrtý Akční plán česko-francouzského strategického partnerství pro období 2019–2022. Dokument je důležitým nástrojem pro realizaci konkrétních projektů v oblastech, jako je například bezpečnostní spolupráce či koordinace boje proti terorismu. Zabývá se rozvojem vzájemných investic nebo podporou mobility studentů a výzkumných pracovníků. Důležitou oblastí, kterou plán definuje, je rovněž spolupráce České republiky s Francií v oblasti evropské a zahraniční politiky.

Z Paříže zamířil premiér Babiš do východofrancouzské obce Darney, kde se s předsedou vlády Slovenské republiky Peterem Pellegrinim zúčastní oslav 100. výročí od založení československé armády a uznání práva Čechů a Slováků na samostatný stát ze strany francouzských spojenců. Následně pak český předseda vlády navštíví město Bataville a připomene odkaz nejznámějšího českého průmyslníka a celosvětově známého výrobce bot Tomáše Bati.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie