Aktuálně

9. 3. 2015 16:03

Sanace areálu muničních skladů ve Vrběticích pokračuje, vláda uvolnila na další práce 47 milionů korun

Tisková konference po jednání vlády dne 9. března 2015.
Tisková konference po jednání vlády dne 9. března 2015.
Vláda ČR dnes na jednání rozhodla o uvolnění 47 milionů korun na další práce v souvislosti s likvidací nevybuchlé munice v areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku. Kabinet Bohuslava Sobotky dále schválil návrh novely zákona o významné tržní síle či prodej letounů L-159. Mimořádně byla na dnešní jednání vlády také zařazena ústní informace ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ohledně situace pohřešovaného českého občana v Libyi.

Likvidace nevybuchlé munice ve Vrběticích pokračuje

Vláda pokračuje ve svém závazku ochránit zdraví a životy občanů a vyčistit areál muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku od nevybuchlé munice. Dnes na další práce uvolnila částku 47 milionů korun, peníze jsou určeny především na mzdy hasičů, policistů a další výdaje při vyklízení muničních areálů a rovněž na ostrahu objektů.

Novela zákona o významné tržní síle pomůže zemědělcům i potravinářům

Dalším z bodů, který dnes vláda schválila, je návrh novely zákona o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a zneužití této síly.

Návrh novely, předložený premiérem Bohuslavem Sobotkou a předsedou ÚOHS Petrem Rafajem, jasněji vymezuje předmět úpravy a používané pojmy, což umožní Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zákon jasněji aplikovat a zrychlit vedení případných správních řízení. Novela zároveň ruší stávající nepřehledné přílohy.

Pohřešovaný Čech v Libyi

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes v rámci mimořádně zařazeného bodu informoval vládu o aktuální situaci a dosavadních krocích ministerstva ve věci nezvěstného českého občana v Libyi. Ten je pohřešovaný od pátku 6. 3. 2015 po ozbrojeném útoku teroristů na ropné pole al-Ghani, kde se měl český občan nacházet. Vláda se shodla na tom, že vynaloží všechny síly, aby pohřešovaného občana našla. Na místo již zamířili dva čeští diplomaté, kteří budou intenzivně k nalezení českého občana pomáhat.

Prodej letounů L-159

Po dnešním jednání je Česká republika o krok blíže k prodeji podzvukových letounů L-159. Patnáct kusů těchto letounů by měl odkoupit Irák za 750 milionů korun. Armáda ČR tak navíc ušetří náklady za skladování. 

Dalšími body jednání byl například návrh nařízení vlády o platových poměrech vojáků z povolání nebo informace o chystaném připomenutí 70. výročí ukončení 2. světové války.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie