Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 9. 2010 15:51

Sasko, Polsko a Česko požádají o peníze na odstranění povodňových škod

Trilaterální žádost o podporu z fondů EU poputuje v nejbližší době do Evropské komise. Na brífinku to oznámili český a saský premiér.

Stanislav Tillich

Celková škoda po letních povodních v Sasku, Polsku a České republice se vyšplhá nad hranici 21 miliard korun, což je mezní částka pro podání žádosti. „Chceme se společně obrátit na Evropskou komisi s žádostí o poskytnutí těchto finančních prostředků k odstraňování následků povodní. Jsme připraveni takto s Evropskou unií jednat,“ řekl po setkání český premiér Petr Nečas.

„Tady jde také o to prokázat, že se nejen hovoří o Evropě bez hranic a očekáváme, že se Evropská komise přihlásí k této ideji. Chceme dokázat, že Evropa pomáhá svým zemím,“ dodal saský premiér Stanislav Tillich.

Premiéři obou zemí také mluvili o rozvoji dopravní infrastruktury a dálničním i železničním spojení Berlín – Drážďany – Praha. Dále hovořili o energetice a projektech, které umožní propojení plynovodních sítí a ropovodů, nebo o energetickém mixu, ve kterém v obou zemích tvoří velký podíl hnědé uhlí.

„Zmínil jsem také problém, který vnímá velmi pozorně česká veřejnost, a to hraniční kontroly na území Saska a Bavorska. Naším společným zájmem je tento problém řešit vzájemnou intenzivní policejní spoluprací a spoluprací justičních orgánů,“ řekl Nečas. Podle Tillicha vnímají obyvatelé tento problém velmi citlivě a společným zájmem obou zemí musí být především boj proti kriminalitě.

Petr Nečas také dostal pozvání do Drážďan na česko-německé dny. „Jsem hrdý, že jsem vám mohl dnes říci, že po 18 letech, kdy jsme zřizovali v Pirně česko-německé gymnázium, se v Sasku učí 2500 lidí česky. Věřím proto, že brzy budeme moct komunikovat bez tlumočníků,“ řekl saský premiér, který ovládá češtinu a při tiskové konferenci nepotřeboval tlumočníka do němčiny.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie