Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 8. 2012 13:31

Schwarz: Narovnání s církvemi bude pro státní rozpočet přínosem

Podle ekonoma Jiřího Schwarze, člena Národní ekonomické rady vlády, přinese vyrovnání státu s církvemi v budoucnu více peněz do veřejných rozpočtů. Uvedl to na dnešní tiskové konferenci rady v rámci představení její výroční zprávy.

Jiří Schwarz, člen NERVPři podrobných propočtech se ukazuje, že církevní vyrovnání bude velmi pozitivní pro veřejné rozpočty, především státní rozpočet, v dlouhodobém měřítku,“ uvedl na tiskové konferenci NERVu ekonom Jiří Schwarz.

Pokud současný návrh na majetkové narovnání státu a církví bude schválen, stát od roku 2043 již nebude muset vydávat prostředky na církve a náboženské společnosti ze svého rozpočtu. „Církevní narovnání spojené s navrácením církevního majetku vzhledem ke stavu a struktuře tohoto majetku vyžadujícího velké investice bude velmi významný prorůstový faktor pro českou ekonomiku,“ prohlásil Schwarz.

Schwarz: Narovnání s církvemi bude pro státní rozpočet přínosem

Odluka přinese státu miliardové výnosy

Ekonom a člen NERV Jiří Schwarz rovněž připomněl, že církve a náboženské společnosti se po odluce od státu stanou daňovými poplatníky. Čistý výnos pro rozpočet tak podle něj bude za 50 let představovat 28 miliard korun. V roce 2043 má podle návrhu stát přestat církvím a náboženským společnostem vyplácet příspěvky. „Po roce 2055 už to bude znamenat čistý příjem pro státní rozpočet,“ řekl.

Navíc činnosti, které budou církve a náboženské společnosti nabízet, tak jsou takové, po kterých je vysoká společenská poptávka a naše rozpočtové zdroje na ně nestačí, to znamená sociální služby, hospice, zdravotní zařízení pro specifickou péči,“ uvedl dnes také Schwarz.

Stát měl původně vrátit ještě o 556 milionů více

Člen NERVu Jiří Schwarz se tématu majetkového narovnání státu s církvemi věnuje podle svých slov již od roku 1999. Do expertní komise, jež měla za úkol řešení této problematiky, byl jmenován ještě bývalým ministrem kultury Pavlem Dostálem. Ten na základě výsledků této komise předkládal také v roce 2000 vládě návrh, podle kterého má církevní narovnání vycházet z částky převyšující 100 miliard korun, připomněl Schwarz.

Tato částka 100 miliard korun v roce 2000, vyjádřená v cenách v roce 2011, k níž připočteme inflaci roku 2012, představuje částku 134 556 milionů korun,“ vysvětlil na tiskové konferenci. Schwarz tak upozornil na fakt, že současný návrh, který vláda Petra Nečase předložila po dohodě s církvemi a náboženskými společnostmi, je dokonce o 556 milionů korun nižší.

Tématem církevního narovnání se zabýval Jiří Schwarz mimo aktivity Národní ekonomické rady vlády. NERV jako takový se tímto tématem nezabýval.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie