Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 10. 2011 20:32

Sedmadvacítka zváží změny unijních smluv, Česko chce vyčkat na analýzy

Lídři Evropské unie zváží možnost změny stávajících unijních smluv. Dohodli se na tom na summitu EU v Bruselu. Jde o reakci na současnou dluhovou krizi, která trapi eurozónu.

Český premiér Petr Nečas, po schůzce unijních lídrů zdůraznil, že je nutné vyčkat na výsledek analýzy, jestli je změna smluv k posílení fiskální odpovědnosti opravdu nutná. Až pak by se případně rozběhla debata o tom, co konkrétně měnit. "O nějaké změně lisabonské smlouvy vůbec není rozhodnuto," dodal premiér. 

"Vláda České republiky je zavázána svým programovým prohlášením. To znamená, že v případě, že by došlo ke změně primárního práva, jehož důsledkem by byl přenos pravomocí z národních orgánů na evropské orgány, tak je vláda zavázána ratifikovat tento krok referendem," řekl premiér Nečas.

Po změnách unijních smluv volá například Německo. V sobotu k tomu EU vyzval tamní ministr zahraničí Guido Westerwelle. Změny by měly zajistit mimo jiné to, že státy, které budou čerpat peníze ze záchranného fondu eurozóny, bude možné dát pod zahraniční rozpočtový dohled. 

Česko členem eurozóny není. V přístupových smlouvách se sice zavázalo, že společnou evropskou měnu přijme. Žádný termín pro to ale nemá. Premiér Petr Nečas navíc zdůrazňuje, že za vlády jeho koaličního kabinetu nebude termín přijetí eura stanoven.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie