Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 7. 2014 20:52

Šestá bilanční cesta předsedy vlády vedla za ministrem zahraničních věcí

Premiér Bohuslav Sobotka se setkal s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem, 21. července 2014.
Premiér Bohuslav Sobotka se setkal s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem, 21. července 2014.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v rámci šesté bilanční návštěvy resortů setkal v Černínském paláci s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem. Hlavními tématy jednání byly především dosavadní plnění závazků resortu zahraničí v rámci programového prohlášení vlády, aktuální mezinárodní a bezpečnostní situace a také výhled práce resortu pro následující měsíce.

"Chtěl bych poděkovat ministru Zaorálkovi za práci, kterou dosud odvedl na ministerstvu zahraničí, přišel do úřadu v nelehké době. Chci připomenout, že právě v době, kdy začala působit nová česká vláda, tak se rozhořel ostrý konflikt na Ukrajině. V době, kdy teď tady spolu mluvíme, tak hoří další ostrý konflikt v pásmu Gazy a těch konfliktů a složitých situací v zahraničně-politické oblasti spíše přibývá než by jich ubývalo.

Jsem velmi rád, že Česká republika byla schopna velmi dobře zvládnout ten rychlý start své nové diplomacie, jsem také velmi rád, že se nám daří koordinovat postoje Ministerstva zahraničních věcí a Úřadu vlády ve vztahu k Evropské unii a jsem rád, že naše politika, kterou jsme realizovali v uplynulých měsících přispěla k tomu, že si lépe rozumíme s našimi sousedy a že si taky lépe rozumíme s našimi přáteli a spojenci ať už v Evropské unii tak i NATO.

Je tady velká výzva, která se týká reformy naší ekonomické diplomacie, podpory exportu. I zde už byly první kroky učiněny, dochází k těsnější spolupráci mezi Ministerstvem zahraničních věcí a Ministerstvem průmyslu a obchodu. Pokud jde o podobu naší budoucí ekonomické diplomacie a proexportní politiky a pevně věřím, že až se tyto změny, které byly zahájeny, podaří dotáhnout do finále, tak Česká republika bude schopna mnohem efektivněji podporovat naše firmy, které budou chtít vyvážet naše zboží a naše služby zejména do rychle rostoucích ekonomik. Takovým signálem, který realizuje ministerstvo zahraničí a vláda je výrazné zlepšení našich vztahů s Čínou, ale nejde jenom o Čínu, ale jde také o další významné světové ekonomiky, kde bychom rádi vytvořili pro naše podnikatele z pohledu české diplomacie mnohem příznivější prostředí," uvedl předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka po setkání.

Sedmá bilanční cesta premiéra Bohuslava Sobotky povede na Ministerstvo zemědělství, kde se v úterý 22. července 20104 setká s ministrem Marianem Jurečkou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie