Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 4. 2016 11:37

Setkání čelných představitelů ČUS, premiéra a ministryně Kateřiny Valachové

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastnil Valné hromady České unie sportu v Nymburku, 23. dubna 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastnil Valné hromady České unie sportu v Nymburku, 23. dubna 2016.
Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová se spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou zúčastnila Valné hromady České unie sportu v Nymburku. Kromě finanční podpory sportu se shodli na tom, že je nutné podporovat modernizaci sportovních zařízení a výstavbu nových sportovišť.

Na setkání čelných představitelů ČUS a premiéra ministryně Valachová zdůraznila podporu aktivního sportování dětí a mládeže. Připomněla také, že ČUS je úspěšně fungující střešní organizace, která podporuje sport, sportovní svazy i tělovýchovné jednoty a kluby.

„Důležité ale není jen navýšení financí, ale také jejich směřování, tomu jsme uzpůsobili změny. Poprvé v historii MŠMT posílá finanční prostředky přímo tělovýchovným jednotám a klubům a bude podporovat sportování ve školách a na univerzitách. Kromě navyšování dotací a jejich adresného a efektivnějšího rozdělování považuji za zásadní také posílení institucionálního zajištění sportu v ČR, bez něhož nelze nutnou transformaci systému sportu uskutečnit. Souběžně s novou podobou dotačních programů na rok 2017 začneme připravovat také zcela nový zákon o sportu, který bude snad už definitivně řešit právě ono zmiňované systémové nastavení podpory sportu v ČR, včetně jeho financování v přímé návaznosti na státní rozpočet,“ říká ministryně Kateřina Valachová.

Na jednání Valné hromady zaznělo také to, že poprvé v historii ministerstvo školství posílá finanční prostředky přímo tělovýchovným jednotám a klubům a že MŠMT bude podporovat sportování na školách a univerzitách.

„Podpora sportu je jasnou prioritou vlády. Po dlouhých letech jsme první vládou, která skutečně navyšuje peníze pro rozvoj sportu.

V letošním roce jsme navýšili finanční dotaci pro sport o 750 milionů korun na celkových 3,7 miliardy. V roce 2017 plánujeme zvýšit podporu sportu ze strany státu na 6 miliard korun! Z této částky by měla jít více než 1 miliarda korun na podporu sportování dětí a mládeže v klubech.

Naším cílem je tak transparentnější a spravedlivější rozdělování finančních prostředků ze státního rozpočtu mezi sportovní oddíly. Jsem rád, že se nám podařilo včera v Poslanecké sněmovně schválit vládní novelu zákona o podpoře sportu, která zavede rejstřík organizací a sportovců, do kterého se budou zapisovat všichni, kteří budou o státní příspěvky žádat. Veřejné peníze tak budeme mít pod pečlivou kontrolou.

Dlouhodobou stabilitu by pak měl dát sportu nový zákon o jeho podpoře, na kterém pracuje ministryně školství Valachová. Norma by měla obsahovat pravidlo, že se finanční dotace pro sport nebudou snižovat. Věřím, že se nám jej podaří schválit ještě ve stávajícím funkčním období této vlády,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

MŠMT připravuje koncepci podpory sportu do roku 2025, která si klade za cíl zlepšit podmínky pro sport a státní reprezentaci ČR tak, aby odpovídaly významu sportu pro společnost i jednotlivce, současně respektovaly tradici, ale i sportovní politiku EU, která má určit priority a cíle nového zákona o sportu, který ministryně Valachová hodlá předložit do konce letošního roku.

Na jednání Valné hromady ČUS poděkovala ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová i všem trenérům: „Chci poděkovat především stovkám a tisícům lidí, kteří se obětavě věnují každodenní práci s dětmi a mládeží a bez kterých by náš sportovní život nemohl fungovat.“

Zdroj: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie