Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 12. 2016 13:27

Sobotka: Ministr vnitra musí pokračovat ve zlepšování bezpečnosti, zvyšování platů hasičů a policistů a rozvíjet e-government

Bilanční schůzka premiéra Bohuslava Sobotky s ministrem vnitra Milanem Chovancem, 1. prosince 2016.
Bilanční schůzka premiéra Bohuslava Sobotky s ministrem vnitra Milanem Chovancem, 1. prosince 2016.
Ve čtvrtek 1. prosince 2016 se předseda vlády Bohuslav Sobotka v rámci bilančních schůzek se členy vlády setkal s ministrem vnitra Milanem Chovancem. Společně mluvili především o navyšování platů příslušníků bezpečnostních složek či o snižování kriminality.

„Jsem velmi rád, že se podařilo stabilizovat resort Ministerstva vnitra. Když naše vláda nastupovala, ministerstvo bylo v rozkladu, nebylo jasné, kdo je vlastně policejní prezident, policie byla zdecimována rozpočtovými škrty, policisté byli znechuceni a demotivováni, protože předchozí vlády jim snižovaly platy, místo aby jim je zvyšovaly. Panu ministrovi vnitra se to podařilo zlomit. Navýšili jsme rozpočet kapitoly Ministerstva vnitra o 18 %, tj. za období 2014–2017 o více než devět miliard korun. Velká část těchto finančních prostředků byla věnována na zvýšení platů příslušníků bezpečnostních sborů,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Premiér Sobotka ocenil, že se podařilo navýšit počty policistů. Od roku 2014 se jejich počet zvýšil o více než 1 400 příslušníků. Posílil se také počet příslušníků hasičského sboru a celkově se změnil přístup i k dobrovolným hasičům, kteří mohou díky finančním dotacím pořídit nové vybavení a zrekonstruovat zbrojnice.

Klíčovým výsledkem dobrého fungování Ministerstva vnitra je výrazný pokles kriminality v České republice. Bezpečnost je významnou prioritou vlády a bude jí i nadále.

Podařilo se schválit novelu zákona o zbraních, která stanoví jednoznačný právní režim nakládání s municí a zbraněmi. Vláda tím reagovala na tragické události ve Vrběticích a Uherském Brodě.

Ministerstvo vnitra prosadilo také služební zákon, na který se čekalo 26 let. Tato norma přispěje ke kvalitě a profesionalizaci státní správy.

Významné změny se podařily u České pošty, kde roky stagnovaly platy. Platí nový zákon, který stabilizoval hospodaření České pošty a umožnil i výraznější zvyšování platů zaměstnanců pošty.

Velkým úkolem resortu vnitra je boj s migrační krizí. Čeští policisté se zapojili do pomoci přímo v Balkánských zemích a jejich role je velmi oceňovaná.

Úkoly pro ministra vnitra Milana Chovance na příštích 11 měsíců:

  1. Příprava návrhu rozpočtu Ministerstva vnitra na rok 2018, který umožní posilování bezpečnosti a zlepšení odměňování policistů a hasičů.
  2. Pokračování v Auditu národní bezpečnosti. Výsledky je nutné uvést do praxe.
  3. Ministerstvo vnitra by mělo hrát aktivní roli při zlepšení bezpečnosti i na mezinárodních letištích, včetně Letiště Václava Havla.
  4. Projekty e-governmentu a elektronické občanky.
  5. Zajistit rozjezd úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran.
  6. Pokračování ve stabilizaci bezpečnostních sborů, zejména z hlediska náboru nových policistů a hasičů.
  7. Zajistit dobré fungování Národní centrály proti organizovanému zločinu.
  8. Vláda chce zajistit, aby Česká pošta nerušila své pobočky. Musí se zlepšit i odměňování zaměstnanců pošty.
  9. Pokračovat v aktivním boji proti kriminalitě. Zvláště pak proti kybernetickému zločinu, kde narůstá trestná činnost.

Ještě dnes se premiér Sobotka sejde s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a zítra pak s vicepremiérem pro vědu, výzkum a inovace Pavlem Bělobrádkem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie