Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 7. 2018 18:00

Společné tiskové prohlášení bavorského ministerského předsedy Södera a předsedy české vlády Babiše

Setkání bavorského ministerského předsedy Markuse Södera a předsedy české vlády Andreje Babiše, Bayreuth 25. července 2018.
Setkání bavorského ministerského předsedy Markuse Södera a předsedy české vlády Andreje Babiše, Bayreuth 25. července 2018.
Bavorský ministerský předseda Markus Söder se setkal s českým předsedou vlády Andrejem Babišem: „Vztahy mezi Bavorskem a Českou republikou jsou již po léta velmi blízké a založené na vzájemné důvěře. Chtěli bychom přátelství mezi našimi zeměmi rozvíjet v duchu dobrého sousedství a posilovat naše partnerství s důrazem na společnou budoucnost.“

Při rozhovoru mezi ministerským předsedou Markusem Söderem a českým ministerským předsedou Andrejem Babišem na okraj bayreuthského hudebního festivalu byly v centru pozornosti dobré sousedské vztahy mezi Českem a Bavorskem a uvnitř Evropské unie.

Oceňujeme pozitivní vývoj, kterým česko-bavorské vztahy v posledních letech prošly. Naše spolupráce je na vysoké úrovni a chceme i do budoucna udělat vše pro to, aby tento trend pokračoval. Jakožto dobří sousedé vedeme dialog a spolupracujeme v atmosféře vzájemné důvěry. Pokud jde o výzvy na evropské úrovni, sázíme také zde na vedení dialogu a snahu o jednotný postup,“ shodli se premiéři Söder a Babiš.

V rozhovoru se dále věnovali následujícím tématům:

V rámci zajišťování bezpečnosti a boje s přeshraniční kriminalitou pochválily obě strany dobrou vzájemnou policejní spolupráci, jejímž vzorovým příkladem je od roku 2007 fungující společné Centrum česko-německé policejní a celní spolupráce v Petrovicích a ve Schwandorfu.

U migračního tématu zdůraznili společné pozice týkající se potřeby účinné ochrany vnějších hranic EU, důsledného potírání převaděčské kriminality a nutnosti citelně a udržitelně zlepšit životní perspektivy pro lidi ve zdrojových a tranzitních zemích.

Hospodářské vztahy našich zemí se od vstupu České republiky do Evropské unie v roce 2004 rozvíjí veskrze pozitivně. Objem česko-bavorského obchodu se za toto období více než zdvojnásobil a dosáhl v roce 2017 objemem zboží ve výši 20,95 mld. eur nového maxima. Ministerský předseda Markus Söder: „Mezi zeměmi střední a východní Evropy je Česko nejdůležitějším obchodním partnerem Bavorska.“

Söder a Babiš se vyjádřili k železničnímu spojení mezi Bavorskem a Českem„Nadále se budeme u německé spolkové vlády důrazně zasazovat o to, aby byly prioritně podpořeny a realizovány naléhavě potřebné železniční trasy.“

Spolupráce se rozvíjí velmi dynamicky také v oblasti výzkumu, vědy a inovací„Vědecká spolupráce mezi Českem a Bavorskem je na univerzitní a institucionální úrovni velmi intenzivní a přináší značný potenciál pro další bilaterální projekty. V roce 2016 založená Česko-bavorská vysokoškolská agentura je příslibem rozvoje spolupráce. V návaznosti na úspěch programu bychom chtěli pokračovat ve vědecko-výzkumné kooperaci a společné dohodě z roku 2014. Prostředky pro program „Joint Call Česko-Bavorsko“ budou proto výrazně navýšeny,“ oznámil Söder.

Předseda vlády Babiš: „Stávající spolupráce v oblasti vesmírného výzkumu tvoří výbornou základnu pro rozvoj česko-bavorských aktivit. Na těchto technologiích pro budoucnost chceme dále pracovat. Společně s ministerským předsedou Söderem jsme se proto dohodli na sestavení odborné pracovní skupiny pro analýzu příležitostí ke spolupráci v oblasti Space Applications.“

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie