Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 6. 2013 16:28

Spolupráce s Japonskem může přinést další práci

Dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Japonskem může přinést růst hrubého domácího produktu. Řekl to premiér Petr Nečas ve Varšavě po jednání V4 s japonským premiérem.

Česká republika jednoznačně podporuje uzavření dohody o volném obchodu mezi EU a Japonskem. V podobné dohodě vidíme potenciál. Jen uzavření této dohody by znamenalo růst HDP až o 0,8 procenta,“ řekl český premiér.

Premiér Petr Nečas a předseda vlády Polska Donald Tusk před summitem V4, Varšava 16. června 2013
Premiér Petr Nečas a předseda vlády Polska Donald Tusk před summitem V4, Varšava 16. června 2013

Ekonomická spolupráce byla hlavním cílem dnešního setkání vedle politických otázek. Během jednání hovořili předsedové vlád zejména o možnostech rozvoje obchodní a investiční spolupráce, která je v dnešní době ekonomické stagnace mimořádně důležitá.

Visegrádské země jsou pro Japonsko perspektivní

Země V4 jsou velmi perspektivním regionem z hlediska japonských investic. Jsme region, který má před sebou velkou perspektivu a hospodářská spolupráce mezi V4 a Japonskem může mít vliv na náš region a jeho ekonomický rozvoj,“ dodal předseda vlády.

Japonsko je podle premiéra Petra Nečase jedním z největších zahraničních investorů v ČR a japonské firmy představují na českém trhu významné zaměstnavatele. „V ČR podniká 237 japonských společností, z toho 94 výrobních. Tyto firmy doposud investovaly kolem 3,1 miliardy USD a vytvořily v ČR okolo 45 tisíc pracovních míst. Na tuto velmi dobrou spolupráci chceme navázat,“ řekl předseda vlády.

Japonsko je pro Evropu, země Visegrádské čtyřky a Českou republiku také velice významným partnerem z hlediska vědy, výzkumu a vývoje a moderních technologií. Česko-japonská spolupráce se velmi dobře rozvíjí například v oblasti informačních technologií, perspektivní je také spolupráce v kosmickém průmyslu či environmentálních technologiích.

Dnešní jednání za účasti premiéra Japonska Šinzó Abeho bylo vyvrcholením polského předsednictví V4. „Chtěl bych velmi ocenit příležitost tohoto společného setkání zemí V4 s japonským premiérem,“ uzavřel ve svém vyjádření český premiér.

Na japonském trhu se začaly prosazovat české firmy s vyšší přidanou hodnotou

Premiér Petr Nečas se pak na bilaterálním jednání sešel se svým japonským protějškem Šinzó Abem. "Bavili jsme se o japonských investicích. Upozornil jsem na náš nový zákon o investičních pobídkách, který platí od loňského roku, který velmi zvýhodňuje i obory s vyšší připadanou hodnotou. Bavili jsme se také o vědecko-technické spolupráci v oblasti výzkumu, vývoje a inovací," řekl premiér.

"Na japonském trhu se vedle tradičních oblastí, jako je strojírenství, výroba obráběcích strojů, čerpadel, sklářství, začaly prosazovat i firmy z České republiky s vyšší přidanou hodnotou, například v oblasti informačních technologií nebo v oblasti nanotechnologií a to je velmi pozitivní," dodal český premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Premiér Nečas po setkání s japonským předsedou vlády

Premiér po jednání V4 a Japonska

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie