Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 3. 2013 11:00

Srí Lanka má zájem o české turisty

Dosud nejvýznamnější vládní delegace ze Srí Lanky navštívila Českou republiku. S premiérem jednali o rozvoji obchodní spolupráce i turismu.

Premiér Petr Nečas jednal s delegací ze Srí Lanky, 29. března 2013

Ministr pro ekonomický rozvoj Srí Lanky Basil Rajapaksa byl premiérem Petrem Nečasem přijat v rámci návštěvy České republiky, kterou uskutečnil na pozvání ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby. Hlavním tématem jednání byly česko-srílanské vztahy zejména z hlediska obchodní spolupráce a možností dalšího rozvoje hospodářských vztahů.

Premiér Petr Nečas ocenil dlouhodobý růst obchodního obratu a upozornil na značný potenciál vzájemné ekonomické spolupráce obou zemí. „ČR považuje Srí Lanku za jednoho z nejdůležitějších obchodních partnerů v Asii,“ konstatoval premiér. Dvacetimilionová Srí Lanka dosahovala v posledních letech až osmiprocentního hospodářského růstu. Ministr Rajapaksa uvedl, že se pro české společnosti otevírají nové možnosti spolupráce např. v oblastech energetiky, environmentálních technologií či potravinářství.

Ve vzájemných vztazích roste také význam turistického ruchu, o jehož další rozvoj projevili představitelé Srí Lanky zájem. Množství českých turistů, kteří podnikli cestu na Srí Lanku, v posledních letech rychle roste a existuje potenciál pro další rozvoj turismu. Kulturu a život na Srí Lance přiblížil české veřejnosti také Srílanský gurmánský a kulturní týden, který proběhl v březnu v Praze.

V rámci návštěvy České republiky se srílanská delegace zúčastní slavnostního otevření nového slonince v pražské ZOO, kterému Srí Lanka darovala dvě slonice. „Vážíme si tohoto velkorysého daru, který považujeme za ocenění našich dlouhodobě velmi dobrých vztahů,“ řekl premiér Nečas.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie